Tunézia nagyszabású biztonsági műveletet indított a migránsok feltartóztatására

Tunézia nagyszabású biztonsági műveletet indított a hétvégén az Európába tartó migránsok feltartóztatására

Forrás: MTI2023. 09. 17. 19:19
null
Tunisz, 2023. július 18. Fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája elõtt 2023. július 18-án. Két nappal korábban a tunéziai elnök és az Európai Bizottság elnöke stratégiai partnerségi szándéknyilatkozatot írt alá az embercsempészek elleni küzdelemrõl. MTI/EPA/Mohamed Meszara Fotó: Mohamed Meszara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TAP állami hírügynökség az észak-afrikai ország hatóságaira hivatkozva elmondta, hogy Szfaksz kikötővárosában csak pénteken és szombaton több mint kétszáz migránst akadályoztak meg abban, hogy bárkákon tengerre keljenek Olaszország és ezáltal európai unió területe felé.

A TAP közölte azt is, hogy a művelet során hat bárkát foglaltak le, az embercsempészek után pedig körözés indult. 

Az elmúlt időszakban Tunézia vált az afrikai migránsok egyik legfőbb tranzitállomásává. Szfaksztól az olaszországi Lampedusa szigetéig mindössze 190 kilométer az út. Az aprócska szigethez az utóbbi időben naponta több mint ötezer illegális bevándorló érkezett. Vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz kormányfő felkereste a helyi migránstábort.

Az Európai Unió a nyáron pénzügyi segélyekért cserébe megállapodott Tunéziával arról, hogy a helyi hatóságok keményebben fognak fellépni az embercsempészekkel szemben, megakadályozandó a migránsok útrakelését Európa felé.

Borítókép: Fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája előtt. Két nappal korábban a tunéziai elnök és az Európai Bizottság elnöke stratégiai partnerségi szándéknyilatkozatot írt alá az embercsempészek elleni küzdelemről. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.