Drámai videókon a migránskrízis, Lampedusa elesett

Az olaszországi Lampedusa szigetén vaskerítéssel körbevett központból folyamatosan szöknek ki a migránsok. A rendfenntartók jelenlétében másznak át a kerítésen és szélednek szét a szigeten. A helyiek beszámolóiból kiderül, hogy a befogadóközpont területét elhagyó bevándorlók a sziget utcáin térdre esve könyörögtek élelmiszerért.

2023. 09. 15. 18:12
null
Lampedusa, 2023. szeptember 15. Illegális bevándorlók várakoznak a lampedusai kikötõben, hogy a Cassiopea hadihajóval továbbszállítsák õket Olaszország más részeibe 2023. szeptember 15-én. Az elõzõ napokban rekordszámú, mintegy 6400 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, ezért a helyi vezetés szükségállapotot hirdetett. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nehezebb a migráció krízis kezelése Itáliában, amely feszültségek forrása a kormánykoalíciós tagok között. Apokaliptikus állapotok uralkodnak Lampedusa szigetén –nyilatkozta a sziget plébánosa. A napokban a 6700-at is elérte a táborban tartózkodó illegális bevándorlók száma, a legfrissebb sajtóhírek szerint még mindig több, mint 4500-an zsúfolódnak embertelen körülmények között.

A vaskerítéssel körbevett központból folyamatosan szöknek ki a migránsok. A rendfenntartók jelenlétében másznak át a kerítésen és szélednek szét a szigeten. A helyiek beszámolóiból kiderül, hogy a befogadóközpont területét elhagyó kimerült bevándorlók a sziget utcáin térdre esve könyörögtek élelmiszerért. 

Egy tűzoltónak megesett a szíve, otthonába fogadott egy tíz főből álló csoportot és spagettivel vendégelte meg őket. Sajtóbeszámolók szerint egyre több a konfliktus a táborban dolgozó Vöröskereszt munkatársai és a migránsok között, akik lázadoznak, mert attól félnek, hogy nem kapnak megfelelő mennyiségű élelmiszert és ivóvizet.

Csütörtök este Lampedusán fáklyás felvonulással emlékeztek arra az öt hónapos csecsemőre, aki a napokban életét veszítette a tengeren való átkelés során.

A Liga kormánypárt elnöke, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy számos módja van a migrációs nyomás megállításának, változtatni kell például az életben lévő bevándorláspolitikai szabályokon.

Rendkívüli helyzeteket rendkívüli eszközökkel kell kezelni

– nyilatkozta utalva arra, hogy a Giorgia Meloni által életbe léptetett Líbiával való együttműködés nem hozta meg a várt eredményeket. Salvini szerint a kitoloncolásra váró személyeknek fenntartott létesítményt kellene kialakítani minden tartományban. A kikötőkért és infrastruktúráért felelős miniszter a haditengerészetet is igénybe venné a migrációs megszállás megállítására. A sajtó szerint várhatóan már a hétfői minisztertanácsi ülésen szó eshet erről. 

Salvini szerin Olaszország elleni merénylet van folyamatban, az Európai Unió egyedül hagyta Olaszországot.

A Liga politikusai a Salvini belügyminisztersége idejében életben lévő biztonsági migrációs csomag visszaállítását követelik. Az év eleje óta 126 ezer illegális bevándorló érkezett, kétségtelen, hogy változtatásokra van szükség. Lampedusa polgármestere, Filippo Mannino továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy a partszakaszon olyan hajókat helyezzen el, amelyek azonnal a félszigetre szállítanák az érkező bevándorlókat, elkerülve Lampedusát.

Borítókép: Illegális bevándorlók várakoznak a lampedusai kikötőben, hogy a Cassiopea hadihajóval  továbbszállítsák őket Olaszország más részeibe 2023. szeptember 15-én. Az előző napokban rekordszámú, mintegy 6400 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, ezért a helyi vezetés szükségállapotot hirdetett. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.