Újabb országban tilthatják meg a dohánytermékek vásárlását

Sajtóinformációk szerint Új-Zéland mintájára Nagy-Britanniában is korlátozásokat vezetnének be.

2023. 09. 24. 20:30
Mother,Smoking,Cigarette,Near,Baby,Carriage,In,Park,,Angry,Father
cigaretta
1165218226 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Rishi Sunak a hírek szerint a britek következő generációi számára tényleges cigarettatilalmat akar bevezetni. A Guardian című napilap beszámolója szerint a miniszterelnök azt fontolgatja, hogy az új-zélandi kormány példáját követve újabb korlátozásokat vezet be a dohányzásra vonatkozóan. Sajtóinformációk szerint a törvénnyel fokozatosan növelhetik a dohánytermékek vásárlásának alsó korhatárát.

Emlékezetes, tavaly decemberben Jacinda Ardern akkori új-zélandi miniszterelnök és kormánya olyan intézkedéseket vezetett be, amelyekkel folyamatosan emelte a dohánytermékek vásárlásának törvényes korhatárát.

A baloldali Ardern-kormány azt is előírta, hogy a gyártók korlátozzák a dohánytermékekben lévő nikotin mennyiségét, és betiltotta a cigaretta árusítását a szupermarketekben és a kisboltokban.

A Munkáspárt Nagy-Britanniában szintén támogatja a dohánytermékek fokozatos kivonásának új-zélandi típusú megközelítését. Nem mindenki tetszését nyerte el ugyanakkor a tervezet. A Mumford & Sons folk-rock zenekar egykori tagja, Winston Marshal a következőképp reagált:

A dohányzás kifinomult élvezet, amelyet minden britnek jogában kellene állnia élvezni. A betiltása csak feketepiacot hoz létre, tönkretesz egy törvényes iparágat, elpusztítja a nemzeti jövedelem 0,4 százalékát, és mi úgyis dohányozni fogunk. A világ dohányosai egyesüljenek!

Simon Clark, a dohányosok jogait védő Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco nevű csoport tagja elmondta:

a felnőttek gyermekként való kezelése azáltal, hogy megtagadják tőlük a legális cigarettavásárlás jogát, egy újabb szintre emelné a dajkaállamot. A dohányzás aránya évtizedek óta csökken. Az az elképzelés, hogy bármely kormány a dohányzás elleni küzdelmet helyezné előtérbe egy olyan időszakban, amikor az országnak sokkal fontosabb kihívásokkal kell szembenéznie bel- és külföldön egyaránt, őszintén szólva obszcén. Ha igaz, hogy a miniszterelnök a világ legszigorúbb dohányzásellenes intézkedéseit akarja bevezetni, megtagadva felnőttek millióitól a választás szabadságát, akkor ez csak egy névlegesen konzervatív kormány

Amikor arról kérdezték, hogy az Egyesült Királyság dohányzási tilalmat kíván-e bevezetni, a kormány szóvivője azt mondta:

A dohányzás halálos szokás, évente több tízezer ember halálát okozza, és hatalmas terhet ró az egészségügyre és a gazdaságra. Szeretnénk több embert arra ösztönözni, hogy leszokjon, és teljesíteni azt a célkitűzésünket, hogy 2030-ra teljesen füstmentessé váljunk.

– tette hozzá a szóvivő.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.