Akció a déli határnál, erőteljes szerb fellépés a migránsokkal szemben – exkluzív riport

Egymás után gyűjtik be az illegális bevándorlókat. Szerbia nem tűr tovább, leszámol a migránscsempészekkel.

2023. 10. 28. 17:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páncélozott katonai járművek, felfegyverzett egyenruhások, rabszállítók, buszok – egyre nagyobb a készülődés a magyar határkerítés déli oldalán. Szerbia jelentős erőket vet be a migráns- és embercsempészbandák felszámolására.

Erős rendőri készültség Szabadkán a migráció megfékezésére (Fotó: Magyar Nemzet)

Sorra jelennek meg a fotók és beszámolók a vajdasági médiában és közösségi oldalakon.  A Szerbia északi részére érkező páncélozott járművekre és a felfokozott csendőrségi és katonai jelenlétre sokan felfigyeltek. 

Nagy a készülődés! A kultúrotthon előtt egy csomó katonai egyenruhás ember, dzsipek, illetve egy busz

 – írta egy férfi a horgosiak Facebook-csoportjában.

Ez az a falu, ahol péntek hajnalban fegyveres migránsok csaptak össze. Az incidensben legkevesebb három illegális bevándorló vesztette életét, egy pedig megsebesült. A férfi hozzáteszi: 

Jó ez, mert végre megint rendet raknak migránsügyileg. Rossz is ugyanakkor, hogy itt mindig valami tragédiának kell ahhoz történnie, hogy az itteni áldatlan helyzet elérje a belgrádi döntéshozók ingerküszöbét.

Nemcsak Horgoson, hanem a határ menti erdősáv Szabadka felőli oldalán is megerősítették a hatósági jelenlétet. A Magyar Nemzet riportere a korábbi véres leszámolásoknak is helyt adó makkhetesi erdőnél volt szemtanúja több migráns begyűjtésének szombat kora délután. 

Kurd migránsok Szabadkán (Fotó: Magyar Nemzet)

Kérdésünkre a migránsok magukat Törökországból érkező kurdoknak vallották, és azt állították, az erdőből jönnek vissza egy sikertelen határátlépési kísérletet követően.

Sikertelen határátlépés után Szabadka felé vonuló migránsok (Fotó: Magyar Nemzet)

Amikor meglátták a közelben őrt álló rendőröket, egy boltba próbáltak beszökni. Az egyenruhások utánuk mentek, majd miután a migránsok nem tudták igazolni személyazonosságukat, a rendőrök elszállították őket.

A rendőrség igazoltatja a migránsokat Szabadkán (Fotó: Magyar Nemzet)

A szabadkai székhelyű Pannon RTV is tapasztalta a speciális erők jelenlétét a térségben. Cikkükhöz több képet is mellékeltek, amelyen a rendőrautók mellett páncélozott katonai jármű is látható. Azt írják, „A speciális egységek tagjai és a határrendészek is a helyszínen tartózkodnak”.

A Magyar Nemzetnek egy szabadkai hölgy megerősítette, hogy egyre több egyenruhást látni az erdő közelében, ennek ellenére félnek.

Nem merünk az erdő felé menni, este pláne nem. El volt törve a lábam, nem tudok gyorsan mozogni

– mondta lapunknak Antunovics Ilona.

A fokozott rendőri jelenlét mellett a megszokott mederben zajlik az élet a szerbiai városban. Antunovics Ilona a leveleket söpri (Fotó: Magyar Nemzet)

A Pesti Srácok riportere is a katonai jelenlét megerősödéséről számolt be a magyar határkerítés déli oldalán. A fotóikon is láthatók a páncélozott járművek, melyek jelenlétére a korábbi, migránsokkal és embercsempészekkel szembeni rendőrségi akciók során eddig nem volt példa. 

11 óra után a tőzegbányánál, a horgásztónál nagy létszámban sorakoztak fel a szerb hadsereg Say speciális antiterrorista kommandósai, valamint a csendőrség és a nemzetbiztonsági titkosszolgálat. Két páncélozott jármű, quadok és terepjárók várnak a bevetésre, miközben az erdőn kívül, a kritikus pontokon katonai bázisokat is elkezdtek kiépíteni

 – áll a Pesti Srácok helyszíni tudósításában.

Alekszandar Vucsics szerb elnök pénteken jelentette be, hogy szükség esetén Szerbia a katonaságot is kivezényli a szerb–magyar határhoz, hogy megakadályozza a migránsok közti leszámolásokat. A szerb elnök hozzátette: nem használhatják bűncselekmények elkövetésére az ország területét a bevándorlók.

Televíziós megszólalását korábban a Magyar Nemzet is idézte: 

A migránsok nem használhatják fel a területünket konfrontációra, gondoskodunk ennek leállításáról, ha kell, a hadsereget is bevonjuk. Nyilvánvaló, hogy nincs minden a legnagyobb rendben. Be fogjuk ezt fejezni. Jó nekünk Belgrádban, ahol a biztonság rendkívül magas, magasabb, mint az összes európai nagyvárosban, de mit tegyenek az emberek Horgoson és Magyarkanizsán?

A szerb elnök rámutatott: szükség esetén más országok is bevetették a katonaságot, hozzátéve, hogy majd meglátja mindenki, hogy ezek a bűnözők és embercsempészek hogyan tűnnek el egy nap alatt arról a területről. Vucsics azt üzente, így vagy úgy, de gondoskodni fognak a helyzet megoldásáról.


Borítókép: Rendőrök gyűjtik be az illegális bevándorlókat Szabadkán (Fotó: Magyar Nemzet)

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.