Ki lőtte ki a rakétát, ami lebombázott egy gázai kórházat?

A keddi mészárlás óta egymásra mutogat a Hamász radikális terrorcsoport és Izrael.

2023. 10. 18. 21:30
null
Gáza, 2023. október 18. Robbanás helyszínét nézik meg palesztinok a gázai al-Ahli baptista kórháznál 2023. október 18-án. A gázai egészségügyi minisztérium szerint izraeli légicsapás érte az épületet, az izraeli hadsereg szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást, amely helyi források szerint több mint 500 ember halálát okozta. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet sikertelen rakétakilövése csapódott be a Gázai övezetben lévő al-Ahli kórházba – írja az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az X  közösségi oldalon a Gázai övezetben lévő al-Ahli kórháznál történt robbanás után. 

Az úgynevezett OSINT-szakértők (open source intelligence), akik nyilvánosan hozzáférhető forrásokkal, például a közösségi oldalakról származó képanyagokkal vagy online térképszolgáltatásokból származó információkkal dolgoznak, ezután megpróbálták ellenőrizni az IDF által idézett bizonyítékokat. Arra a következtetésre jutottak, hogy az izraeli hadsereg verziója nagyon valószínű. Több felvétel is készült tegnap este, amelyeken a Gázai övezet északi részéről Izrael felé irányuló hatalmas rakétatűz látható. A felvételek szerint egyáltalán nem lehet kizárni, hogy valóban a palesztin fegyveresek eltévedt rakétája találta el a kórházat.

A képekből nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi történt a rakétával a levegőben. Oliver Alexander dán OSINT-szakértő az X-en azt írja, hogy a rakéta motorja hibásodhatott meg, ez okozhatta a kisebb robbanást a levegőben, amit szintén rögzített egy kamera. 

Az izraeli hadsereg videójában légi felvételeket is közzétett a kórházról két nappal a robbanás előtt és közvetlenül utána. Ezeken látható, hogy különösen a kórház parkolójában látszanak a robbanás nyomai. Ez egybeesik a kórházról a robbanás után a közösségi oldalakon keringő képekkel és videókkal is. Több videón is látható a parkoló, ahol az autók részben teljesen kiégtek. Az egyik autó a jelek szerint a robbanás következtében a tetejére borult.

Nem látható jellegzetes kráter, mint általában az izraeli légicsapásoknál – közölte videójában az IDF. Ez a leírás a képekkel is összhangban van, nagyobb kráter nem látható a közösségi oldalakról származó videók egyikén sem.

Időközben az izraeli hadsereg egy feliratozott felvételt is nyilvánosságra hozott, amely egy beszélgetést tartalmaz, amelyet feltételezett Hamász-terroristák folytattak arról, hogy Izrael szerint az Iszlám Dzsihád militáns palesztin szervezet sikertelen rakétatámadása volt. A felvételen az egyik feltételezett Hamász-terrorista a rakéta eredetéről kérdezi a másikat: 

„Ez a miénk?” A másik így válaszol: „Úgy néz ki”. Majd így folytatja: „Azt mondják, hogy a rakéta szilánkjai a miénk, nem Izraelé”. Azt, hogy a hanganyag valóban a Hamász terroristái között hangzott-e el, egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Hogy ezek a balesetek mennyire gyakoriak, arról a csatolt térképen is meggyőződhetünk. A Hamász és az Iszlám Dzsihád által indított rakéták jelentős hányada a határ gázai oldalán csapódik be, súlyos áldozatokat szedve a helyi civil lakosság soraiban

 – reagált közösségi oldalán Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, aki személyesen is jelen van Izraelben.

Borítókép: Robbanás helyszínét nézik meg palesztinok a gázai al-Ahli baptista kórháznál 2023. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.