Közel másfél millió afgánt toloncolna ki Pakisztán

November elseje után 1,4 millió, dokumentumokkal nem rendelkező afgán állampolgárt tervez kitoloncolni a pakisztáni kormány. Az ENSZ emberi jogi aggályokra hivatkozva hevesen ellenzi a lépést.

2023. 10. 30. 21:40
null
Csaman, 2023. október 27. Az ENSZ Menekültügyi Fõbiztosságának támogatásával Pakisztánból önként hazatérni szándékozó afgán menekültek várakoznak az afgán-pakisztáni határ pakisztáni oldalán Csamanban 2023. október 27-én. A pakisztáni kormány elrendelte, hogy minden bevándorló, köztük 1,73 millió afgán migráns hagyja el az országot a hónap végéig, különben kiutasítják õket. MTI/EPA/Ahter Gulfam Fotó: Ahter Gulfam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a becslések szerint kétmillió illegális bevándorló tartózkodik Pakisztánban, döntő többségük afgán. Közülük mintegy hatszázezren a két évvel ezelőtti tálib hatalomátvétel elől menekültek a szomszédos országba.

Sokuk korábbi kormánytisztviselő, újságíró, vagy emberi jogi aktivista, akik számára életveszélyes lenne visszatérni Afganisztánba.

A kitoloncolás így az emberi jogok megsértéséhez vezethet – hívja fel a figyelmet az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.

A november 1-jei határidő közeledtével felszólítjuk a pakisztáni hatóságokat, hogy függesszék fel az afgán állampolgárok erőszakos kitoloncolását, mielőtt túl késő lenne az emberi jogi katasztrófa elkerülése érdekében. Felszólítjuk őket, hogy továbbra is nyújtsanak védelmet a rászorulóknak, és biztosítsák, hogy minden jövőbeli visszatérés biztonságos, méltóságteljes és önkéntes legyen, és teljes mértékben megfeleljen a nemzetközi jognak

− idézi a közleményt a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A dokumentum szerint a tél közeledtével a tömeges kitoloncolások súlyosbíthatják a humanitárius válságot Afganisztánban, mivel az ország a néhány hete Herát tartományt sújtó földrengéssorozat hatásaival küzd.

A földrengések következtében ezernégyszáz ember meghalt, tizennyolcezren megsérültek, és a 43 milliós lakosságból közel 30 millióan szorulnak segélyre. A belső menekültek száma meghaladja a hárommillió főt.

Pakisztán ideiglenes belügyminisztere, Sarfraz Bugti még október elején jelentette be a szigorítást, hangsúlyozva, hogy az nem az afgánok ellen irányul, minden nemzetiségre vonatkozik – számolt be róla korábban a Fox News.

Azonban a bejelentés időzítése egybeesik a Pakisztán és Afganisztán közti kapcsolatok feszültebbé válásával. A pakisztáni kormány azzal vádolja az afgán vezetést, hogy a velük szövetséges harcosok ki-be járkálnak a két ország közti csaknem kétezer kilométer hosszú határon, és támadásokat hajtanak végre Pakisztán területén.

Borítókép: Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával Pakisztánból önként hazatérni szándékozó afgán menekültek várakoznak az afgán–pakisztáni határ pakisztáni oldalán Csamanban 2023. október 27-én (Fotó: MTI/EPA/Ahter Gulfam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.