Lengyel belügyminiszter: Európának magabiztos menedékjogi politikára van szüksége

– Európa hajója süllyed, az uniós menedékjogi rendszer a migránsok újabb tömegeit vonzza – jelentette ki a tárcavezető.

2023. 10. 04. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenséggel szembeni valódi harcra, magabiztos uniós menedékjogi politikára van szükség – jelentette ki szerdán a lengyel közszolgálati rádióban Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter. A tárcavezető abból az alkalomból nyilatkozott a Polskie Radio 24 közszolgálati hírrádiónak, hogy az Európai Parlament szerdán az uniós menekültügyi csomagról tárgyal, mely magában foglalja migránsok kötelező áthelyezését is a tagállamok között.

Lengyelország védi az Európai Unió külső határait, és elvárja, hogy az unió másutt is a határokat biztosító valódi lépéseket tegyen – utalt Kaminski a fehérorosz–lengyel határon át Európába irányuló migrációs nyomás elleni lengyel intézkedésekre. Bírálta az egyes uniós tagállamokban, köztük Németországban érvényes menedékjogi rendszert, amely – mint mondta – a migránsok újabb hullámait vonzza. 

A magas szociális juttatások rendszere, melyet ők integrációs programoknak neveznek, öngyilkos politika az EU számára

– jelentette ki.
– Európa hajója süllyed, el fog süllyedni a nagyszámú illegális bevándorló miatt – figyelmeztetett Kaminski. Rámutatott: a közel-keleti, afrikai országokban annyira magas a potenciális migránsok száma, hogy Európa képtelen befogadni őket. 

– Európában pedig a liberális politikusokat túszul ejtette saját ideológiai meggyőződésük és korábbi cselekedeteik, illetve azok hiánya. Ennek az iránynak a követése drámai lesz Európa lakosai számára, sőt máris azzá vált – fűzte hozzá.

A migránsok elosztását javasló országok a problémát akarják megosztani azokkal a tagállamokkal, amelyekben ez azért nem áll fenn, mert asszertív (magabiztos) migrációs politikát folytatnak – mondta Kaminski. Valódi harcot kell kezdeni az illegális bevándorlással szemben – sürgette, példaként említve az Egyesült Királyságot, amely Európán kívüli telepekre szállítaná a menedékjogi kérelem elbírálására váró külföldieket. 

Csak az ilyen asszertív politika hozhat valódi eredményeket, és ilyen kell, hogy legyen az egész EU, egész Európa politikája

– húzta alá a miniszter.
A lengyel kormány a külső uniós határok védelmére, a migráció okainak kezelésére helyezi a hangsúlyt politikájában. Mateusz Morawiecki kormányfő múlt héten bejelentette: az Európai Tanács (ET) pénteki granadai értekezletén Varsó megvétózza az uniós migrációs paktumot. Lengyelország hétfőn Brüsszelben saját állásfoglalást terjesztett elő a granadai csúcs kapcsán, amelyben a PAP hírügynökség szerint azt javasolják, hogy az ET zárónyilatkozatában a migrációra vonatkozóan szerepeljenek hivatkozások az egyhangú uniós döntéshozatal és az önkéntesség elvére – írja az MTI.

Borítókép: Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter (Forrás: X/Mariusz Kaminski)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.