Döntött a szlovák kormány: ellenőrzést vezetnek be a magyar határon

Az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolták.

2023. 10. 04. 11:57
null
Letenye, 2017. április 7. Kilépõ autósok úti okmányait ellenõrzik a letenyei magyar-horvát határátkelõnél 2017. április 7-én. Egy ezen a naptól hatályos európai uniós rendelet nyomán az unióban szabad mozgási joggal rendelkezõ polgárok úti okmányait is ellenõrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és az õ adataikat is ellenõrizni kell a schengeni információs rendszerben. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos − erről a szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.

Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határukon.

Eközben a cseh idegenrendészet az X közösségi platformon közölte: több tucat illegális bevándorlót fogtak el a cseh határőrök szerdán a szlovák határon, alig néhány órával azután, hogy Prága éjfélkor tíz napra visszaállította a határellenőrzéseket.

– Röviddel az intézkedés bevezetése után az észak-morvaországi Sance határátkelőn egy kisbuszban 19 migránst találtunk, 16 férfit és három gyermeket. A sofőr elmenekült, még keressük – olvasható a morva-sziléziai rendőrség közleményében. 

Dél-Morvaországban röviddel éjfél előtt a D2-es autópályán egy külföldi kisbuszt ellenőrzött a rendőrség, amelyben húsz szíriai állampolgárt találtak. Az autó vezetőjét őrrizetbe vették, a szíreket pedig visszaküldik Szlovákiába. 

Szerda reggel szintén Dél-Morvaországban a zöldhatáron négy szíriaival találkoztak rendőrök, míg 13 szír állampolgár önként jelentkezett a Hustopece településen lévő rendőrállomáson – jelentették a hatóságok. A rendőrök és a vámosok éjféltől kezdve szúrópróbaszerűen ellenőrzik a határon a kiválasztott autókat, illetve járőröznek a nemzetközi vonatokon. 

Zlínben két, Csehországba utazó szíriai állampolgárt találtak a vonaton érvényes papírok nélkül, akiket visszafordítottak Szlovákiába – írja a CTK hírügynökség. Csehország kedd 24 órától tíz napra visszaállította a cseh–szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok megnövekedett száma miatt. Lengyelország és Ausztria is hasonló intézkedéseket foganatosított a határon.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.