Soros György már 2007-ben a Hamász terrorszervezet mellett szólalt fel

Elhallgatták a Hamász rémtetteit.

2023. 10. 15. 6:00
null
SWITZERLAND-ECONOMY-DIPLOMACY-BANKING-DAVOS Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már 2007-ben, a Financial Times című lapban is írt Soros György arról, hogy szerinte a mekkora hibát követ el a Bush-adminisztráció a Közel-Keleten az izraeli kormány azon döntésének támogatásával, mely szerint nem hajlandó elismerni egy olyan palesztin egységkormányt, melyben a Hamász is részt venne. 

Az amerikai milliárdos spekuláns akkor arról írt, hogy ez a döntés kizár minden további előrelépést egy békemegállapodás irányába egy olyan időszakban, amikor egy ilyen előrelépés segíthetne az eszkaláció elkerülésében a nagyobb közel-keleti térségben.

Természetesen, mindenben Izraelnek kellett volna engednie Soros szerint, és hosszan ír a véleménycikkében arról is, hogy miért hibáztak és miért felelősök az izraeliek és az amerikaiak. 

Elvárta volna, hogy a terrorszervezettel a mindenkori izraeli kormány párbeszédet folytasson, és bár megírta, hogy a helyzet Izrael és Palesztina között megromlott annyira, hogy nem lehet tárgyalni, ezt is egyoldalúan az izraeliek nyakába varrta.

Az elemzésében arra is kitért, hogy a Hamász megosztott lett volna, ha hatalmat kapnak a kormányban, tekintve, hogy annak van egy politikai vonala és egy katonai, ami feszültséget eredményezhet. 

Amikor a Hamász jelezte szándékát, hogy részt venne a nemzeti egységkormányban, a katonai szárny azonnal el is rabolt egy izraeli katonát, a helyzetet kihasználva pedig a Hezbollah is betört Izraelbe, szintén több katonát elrabolva. 

Az erre adott izraeli választ Soros aránytalannak nevezte, a Hezbollah kiállása pedig szerinte kivívta az arab tömegek csodálatát. Az írásában

Soros megpróbálja a Hamász által jelentett veszélyt degradálni és azt írja, hogy az igazán veszélyes Irán lehet Izraelre.

A Bush-adminisztráció után sem lassított Soros György szervezete, hiszen Barack Obama megválasztása után lehetőséget láttak arra, hogy gyengítsék az Izrael-barát lobbit Washingtonban. Ezért 

2009-ben ambiciózus projektbe kezdtek, aminek a célja az volt, hogy rávegyék Európát és az Egyesült Államokat, hogy „tartsák felelősnek Izraelt” a nemzetközi jog megsértése miatt. 

Ezt a nagyszabású terv a Nyílt Társadalom Alapítványok két kiszivárgott dukomentumából látott napvilágot, hívta fel rá a figyelmet a Bloomberg hírügynökség. Ezekben fény derült arra, hogy a palesztin és izraeli emberi jogi csoportoknak nyújtott támogatások hálója miként volt egy nagyobb stratégia része az amerikai kongresszus, az újságírók és a kormányzati tisztviselők befolyásolására. 

Természetesen, ezekben 

a kiadványokban, amelyekkel befolyásolni akarták a közvéleményt, egyáltalán nem foglalkoztak a Hamász által elkövetett szörnyűségekkel.

De folytatódott ez a tendencia a Biden-kormány alatt is. Amerikai kormánytisztviselők a napokban közvetve ugyan, de végül elismerték, hogy a Joe Biden elnök által bejelentett palesztinoknak küldött amerikai segély egy részét akár a Hamász terrorszervezet is felhasználhatta. Információk szerint fegyvervásárlásra és terroralagutak építésére költik el a befolyó összegeket és segélyszállítmányokat.

Ezzel kapcsolatban az amerikai külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője elmondta, nem lehet teljesen kizárni, hogy a segély egy része célt tévesztett és rászorulók helyett a terroristákhoz került. 

Mint mindannyian látjuk és tudjuk: az életben nincsenek garanciák, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a segítség elérje azokat az embereket, akiknek a legnagyobb szükségük van rá

− mondta.

Borítókép: Soros György (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.