Szintet lépett Oroszország és Észak-Korea kapcsolata

Az orosz és az észak-koreai államfő szeptemberi találkozóját követően a két ország közötti kapcsolatok minőségileg új, stratégiai szintre emelkedtek – mondta a Phenjanban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön.

2023. 10. 19. 9:14
LAVROV, Szergej; CSO Szon Hui
Phenjan, 2023. október 19. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának Telegram-csatornája által 2023. október 19-én közreadott képen Szergej Lavrov orosz (b) és Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Phenjanban október 18-án. MTI/AP/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának Telegram-csatornája Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szeptember 13-án a Vosztocsnij űrrepülőtéren tartott mérföldkőnek számító csúcstalálkozója után magabiztosan állíthatjuk, hogy ezek a kapcsolatok minőségileg új, stratégiai szintre emelkedtek

− mondta az észak-koreai hivatali partnerével, Cso Szon Hujjal folytatott megbeszélése előtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov emlékeztetett arra, hogy 75 évvel ezelőtt az egykori Szovjetunió elsőként ismerte el a fiatal koreai államot, miután az felszabadult a japán gyarmati uralom alól, és ezt követően segített Észak-Koreának a nemzetgazdaság, a tudomány, a kultúra és az oktatás fejlesztésében – írja a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása.

A két ország külügyminiszterei közötti gyakori találkozók, amelyek elősegítik a baráti kapcsolatok erősítését, bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az észak-koreai−orosz kétoldalú kapcsolatok, amelyek hosszú baráti múltra tekintenek vissza, fejlődési dinamikát mutatnak, erőteljesen fejlődnek

− jegyezte meg az észak-koreai miniszter, hozzátéve, hogy a Kim és Putyin által szeptemberben kötött megállapodások végrehajtása szempontjából fontos állomás lesz az orosz kollégájával folytatott megbeszélése.

Mint arról beszámoltunk, Kim Dzsong Un szeptember 12-én érkezett Oroszországba. Másnap az amuri régióban lévő Vosztocsnij űrközpontban fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Sajtóértesülések szerint a napirendi pontok egyike az lehetett, hogy a két ország fegyverüzletének részeként Észak-Korea támogatja szövetségesét az ukrajnai harcokban.

Később Gyenisz Manturov miniszterelnök-helyettes társaságában Komszomolszk-na-Amure városban katonai és polgári repülőgépgyárakat keresett fel. Ezután Vlagyivosztokba utazott, ahol Szergej Sojgu védelmi miniszter katonai repülőgépek mellett megmutatta neki a Kinzsal hiperszonikus rakétát.

Szergej Lavrov egyébként arra is kitért, hogy provokációk azok a kísérletek, amelyek Iránt hibáztatják a gázai válságért. A moszkvai diplomácia vezetője szerint az orosz fél számít az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséről szóló konzultációk folytatására, amelyek egy része a következő napokban várható.

Abból indulok ki, hogy az érintett országok konzultációi mindenképpen folytatódnak. Egyiptom kezdeményezéseket mutat. Mindannyian a feszültség csökkentését szeretnénk a Gázai övezetben. Az elkövetkező napokban lesznek olyan megbeszélések, amelyek során kiderül, hogy mennyire reális erre számítani

– tette hozzá.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz (b) és Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Phenjanban október 18-án (Fotó: MTI/AP/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának Telegram-csatornája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.