Az orosz hírszerzés szerint Joe Biden saját bőrét félti Gáza miatt

Úgy tudják, felgyorsítaná a hadműveletet, hogy a választásokra ne befolyásolja támogatottságát.

Forrás: MTI2023. 11. 13. 20:04
Gáza, 2023. november 10. Megsemmisült lakóépület romjai Gáza nyugati városrészében az izraeli hadsereg és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok fegyvereseinek összecsapásai után, 2023. november 9-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadmûveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázai övezetben folytatott hadművelet felgyorsítására igyekszik rávenni az Egyesült Államok Izraelt, hogy a konfliktus ne befolyásolja Joe Biden amerikai elnök támogatottságát a választások előtt – közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája. A közlemény szerint Washington „farizeus módon” fejezi ki aggályát a Gázai övezetben lévő kórházak és menekülttáborok válogatás nélküli bombázása miatt, és sürgeti a béke mielőbbi megteremtését.

Az igazság azonban az, hogy zárt ajtók mögött az izraeli vezetéssel az amerikaiak egészen másféle beszélgetéseket folytatnak. Sürgetik az izraelieket, hogy gyorsítsák fel a hadműveletet és akadályozzák meg a lelassulását, mert ez negatívan befolyásolná Joe Biden helyzetét a választásokon

– állítja az SZVR.

Az orosz hírszerzés szerint a Hamász palesztin terrorszervezet elpusztítása nagyszámú civil veszteségekhez vezethet, ám az Egyesült Államok ezt teljesen elfogadhatónak tartja, mivel elsődleges célja a katonai akció mielőbbi befejezése. Ebben – a szolgálat állítása szerint – élvezi Anglia és Németország vezetőinek támogatását, és közös szándékuk akadályozni a gázai tűzszünet elérésére irányuló kezdeményezéseket.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy hétfőn orosz állampolgárok egy második, 98 főből álló csoportja lépett ki a rafahi határátkelőn a Gázai övezetből Egyiptomba. Az első, 70 fős csoporttal, amely vasárnap távozhatott, hétfőn délután repülő indult Kairóból Moszkvába.

Borítókép: Megsemmisült lakóépület romjai Gáza nyugati városrészében az izraeli hadsereg és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok fegyvereseinek összecsapásai után, 2023. november 9-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.