Egyre több embernek van elege a háborúskodásból

Az emberek békét szeretnének, de sokszor nem jut el a hangjuk a döntéshozókig.

2023. 11. 03. 5:14
Izrael, 2023. október 28. Izraeli katonák Észak-Izraelben, a libanoni határ térségében 2023. október 28-án. Feszült a helyzet a két ország között, miután a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európaiak békét szeretnének, de a világ többi pontján is elege van az embereknek a háborúkból. Európában a több mint egy éve tartó orosz–ukrán háború a fő kérdés, míg több ezer kilométerrel és rengeteg halottal arrébb pedig a palesztin–izraeli háború dúl, amelyet a Hamász terrorszervezet robbantott ki. 

Az európaiak az orosz–ukrán háború lezárására szavaznak

Az európaiak a békét szeretnék, míg Brüsszel inkább ötvenmilliárd eurót kér a tagállamoktól Ukrajna további finanszírozására. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig további támogatásokról biztosította Ukrajnát és egy új javaslattal a következő négy évre is a háború folytatását tervezik, amivel bezárnának minden kommunikációs csatornát, így a béke lehetőségét sem adják meg.

 

A Századvég Európa Projekt kutatása rávilágít, hogy mennyire nem a valóság talaján állnak a brüsszeli döntéshozók, és hogy az európaiak 72 százaléka inkább tárgyalóasztalhoz ültetné a feleket és azonnal véget vetne a háborúnak, mintsem hogy további harcok következzenek, amelyekben még rengetegen halnának meg.

 

Ukrajnában burjánzik a korrupció

Az ukránok 63 százalékát a korrupció is aggasztja, ami szerintük hatalmas probléma az országban. Olyannyira, hogy a háború után ezt tartják a második legégetőbb gondnak − derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet legutóbbi felméréséből. Emellett az is kiderült, hogy a harmadik helyen az alacsony jövedelem áll. 

Érdekes adat, hogy az ukránok túlnyomó többsége szerint egyáltalán nem probléma, hogy Ukrajna nem kapott konkrét tervet és időpontot a NATO-csatlakozást illetően vagy az uniós tagság kapcsán. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyzete is érdekes, mert kiderült, hogy nem tudna nyerni az első fordulóban egy esetleges választás során, pedig fél éve még nagy fölénnyel vezetett.

A Hamász terrorját nyögik a palesztinok

Egyre több és több videó kerül nyilvánosságra arról, hogy a palesztinoknak mennyire elegük van a Hamász terrorszervezetből. A terroristák emberi pajzsként használják a civileket, egészen egyszerűen nem engedik ki a gázai lakosokat az evakuálásra kijelölt helyekre. Sok terrorista arról is beszélt, hogy addig ismétlik meg az október 7-i támadásokat, amíg el nem törlik Izraelt a Föld színéről. Büszkék arra, hogy feláldozhatják magukat a harcban.

Moszab Hasszán Juszef, más néven a „Zöld Herceg”, a Hamász alapítójának fia is felszólalt terrorszervezet és a nyugati támogatóik ellen. Az interjú során Juszef elmondta, hogy hogyan is nőtt fel egy Hamász-vezér fiaként. Elárulta, hogy bebörtönözték és besúgónak állították be, majd pedig Izrael szószólója lett.

Ezt gondolják a palesztinok a Hamászról

Nem meglepő, hogy a legtöbb palesztin mit gondol a Hamászról és egyáltalán a gázai vezetésről. A Foreign Affairs magazin nemrég tette közzé az Arab Barometer legutóbbi kutatását, amiből kiderült, hogy a gázaiak többsége nem csatlakozik a Hamász eszméjéhez és egyáltalán nem támogatják, hogy a terrorszervezet pusztítsa el Izraelt. 

A legtöbben egy olyan megoldást szeretnének, ahol a független Palesztina és Izrael egymás mellett létezhetne. Emellett az is fontos, hogy a felmérésben részt vevők zöme nem bízik a Hamász vezetésében, és a megkérdezettek 72 százaléka szerint problémát okoz a kormányzati intézményekben a korrupció mértéke.

Borítókép: Izraeli katonák Észak-Izraelben, a libanoni határ térségében 2023. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.