Szijjártó Péter: Magyarország és Szerbia is megvédi az energiaellátását + videó

Szerbia megbízható szövetséges Magyarországnak, és hozzájárul hazánk energiabiztonságához.

2023. 11. 17. 12:47
SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel)
Sajtótájékoztató a Körber Hungária beruházásáról Pécsen SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel) Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Szerbia is megvédi az energiaellátását, minden lépését összehangolja a két ország – jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter a bolgár tranzitadóval kapcsolatban Belgrádban, miután találkozott a szerb energiaügyi miniszterrel. Szijjártó Péter elmondta, elvárja, hogy Szófia visszavonja az erről szóló döntést. Szerbia és Magyarország számíthat ebben a kérdésben Észak-Macedóniára is. 

Senkinek semmilyen joga nincs ahhoz, hogy veszélyeztesse egy másik ország energiaellátásának biztosítását. Márpedig Bulgária legutóbbi ellenséges lépése magával hozza azt a veszélyt, hogy kockára teszi Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország földgázellátási biztonságát. Bulgária ellenséges módon, az előzetes tájékoztatásunk nélkül, ultimátumszerűen megemelte az Észak-Macedóniába, Szerbiába és Magyarországra történő földgázszállítás tranzitdíját. Egy ilyen ellenséges, egyeztetés nélküli lépés sajnos alkalmas lehet arra, hogy kockáztassa ezen három ország energiaellátásának biztonságát. Ezért Bulgáriának ez a lépése elfogadhatatlan

– mondta Szijjártó, aki hozzátette: Magyarország készen áll arra, hogy európai uniós kereteken belül kellő súlyú választ adjon erre az ellenséges bolgár lépésre. 

Magyarország az Európai Bizottságnál kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Bulgáriával szemben, Szerbia pedig az energiaközösséghez fordult. A miniszter hangsúlyozta: Bulgáriának ez az ellenséges lépése megkérdőjelezi az európai szolidaritást, szövetségesek nem tesznek ilyet a másikkal, s Szófiának ez a lépése ellentétes az Európai Unió szabályaival. 

Ez gyakorlatilag egy vám kivetését jelenti. Vámot tagországok nem vethetnek ki, az egy közösségi hatáskör. Bulgáriának ez a döntése akadályozza a szabad áruforgalmat, és az EU közös kereskedelmi szabályai ellen is súlyosan vét

– mondta Szijjártó Péter. Emlékeztetett: volt már egyszer egy hasonló eset 16 évvel ezelőtt, akkor Olaszország vetett ki környezetvédelmi díjat az Algériából származó földgázra, az Európai Bíróság megsemmisítette azt a döntést, mert az ellentétes az európai szabályokkal, Magyarország ezt várja el most is. 

A magyar tárcavezető leszögezte: elvárják, hogy Bulgária visszavonja ezt az ellenséges lépést, ha pedig nem teszi, akkor elvárják az EU-tól, hogy szerezzen érvényt az európai szabályoknak, és ne engedje egyik tagországnak sem azt, hogy veszélyeztesse egy másik tagország vagy tagjelölt energiabiztonságát. 

A sajtótájékoztatón a tárcavezető aláhúzta: fontos energetikai kérdésekről folytattak tárgyalásokat, akkor, amikor az egész térség Közép-Európában súlyos gazdasági és biztonsági kérdésekkel küzd. Mint fogalmazott, egy ilyen időszakban az energiaellátás biztonsága fontosabb, mint bármikor máskor korábban. Éppen ezért a magyarok nagyra becsülik azokat az országokat, amelyek hozzájárulnak az energiabiztonság biztosításához. 

Szerbia egy megbízható szövetségesünk. Szerbia egy olyan ország, amely segít nekünk, magyaroknak, hogy biztonságban tudjuk az energiaellátásunkat. Idén 4,7 milliárd köbméternyi földgáz érkezett Szerbián keresztül Magyarországra, s hogy kölcsönös a támogatás egymás irányába, azt mutatja az a tény, hogy Szerbia jelenleg több mint kétszázmillió köbméternyi gázt Magyarországon tárol a saját hosszú távú fogyasztására

– emelte ki az újságíróknak.

Magyarország és Szerbia emellett dolgozik a két országot összekötő új kőolajvezeték előkészítésén, és ugyanígy halad a munka a két államot összekötő villamosenergia-hálózat kapacitásának megduplázása érdekében. Ez a munka 2028-ban fejeződhet be. Ez azért is fontos, mert Magyarországnak nagy mennyiségű új villamos energiára lesz szüksége az elektromos autóiparhoz kapcsolódó nagyberuházások miatt. 

A szerb energiaügyi miniszter a sajtótájékoztatón Magyarországot baráti országnak nevezte, amellyel rendkívüli a kapcsolatuk,  s ez az energetikai szektorra is kiterjed – írja a Tanjug szerb hírügynökség. Dubravka Gyedovics Handanovics hangsúlyozta: a két ország egymásra támaszkodik a jelenlegi nehéz időkben. 

A tárcavezető kiemelte: a földgázellátás területén az a támogatás, amit Magyarországtól Szerbia kap, az a biztonságérzetét erősíti a balkáni államnak, hiszen ott tárolja Belgrád a gázkészletei egy részét.

Szerbia időben befejezte a rajta keresztül húzódó gázvezeték építését, még az ukrajnai konfliktus kitörése előtt. Ez pedig biztonságot ad mind Magyarországnak, mind Szerbiának – mondta a miniszter. Hozzátette: lehet számítani Belgrádra. 

A bolgár tranzitdíjról szólva úgy fogalmazott, az szembe megy a nemzetközi szerződésekkel, s sérti a nemzetközi jogot is, a magyar féllel ezért folytatják a konzultációt és az álláspontok összehangolását a kérdésben, hogy megvédjék az érdekeiket. Szerbia megpróbál a bolgár féllel is párbeszédet folytatni, hogy megoldást találjanak a helyzetre – húzta alá Dubravka Gyedovics Handanovics.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.