Véresebb szakaszába léphet a háború

Szakértők úgy vélik, az izraeli szárazföldi offenzíva hamarosan új szakaszába léphet. Ez alatt többek közt a Hamász által a Gázai övezet alatt kiépített, bonyolult alagútrendszerbe történő behatolást értik, ahol a harcosok likvidálása és a túszok kiszabadítása lesz a cél. Ez pedig sokkal több áldozatot követlhet, mint az eddigi harcok.

2023. 11. 06. 4:52
null
Haifa, 2023. november 3. Izraeli tüzérségi egység halad a Gázai övezet határa felé Dél-Izraelben 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború véresebb és hosszasabb szakaszába léphet, amennyiben az izraeli egységek megpróbálnak lejutni a Hamász által a Gázai övezet alatt kiépített alagútrendszerbe, ott néhány túszt kiszabadítani, illetve felkutatni és likvidálni a terrorszervezet harcosait – írta az al-Dzsazíra pánarab hírportálon megjelent elemzésében Zoran Kusovac. A szakértő szerint a közösségi médiában megosztott felvételek szerint a szárazföldi offenzíva még nem lépett a klasszikus, városi hadviselés szakaszába, mindkét fél kis egységekben, rövid rajtaütéseket hajt végre.

Az izraelik lassan, megfontoltan haladnak, a katonák pedig nem a harckocsikban utaznak, hanem kis csoportokban szétszóródva kísérik a tankokat, védekezve a megleptésszerű rajtaütésektől. 

Az óvatos taktika természetesen nem indokolatlan: nemrégiben bejárta a világhálót az a felvétel, melyen a Hamász harcosai megsemmisítenek kettőt Izrael büszkeségéből, a legújabb generációs Merkava harckocsiból. 

Kusovac szerint – habár a videón ez nem egyértelmű –, a tankokat likvidáló harcosok az alagútrendszer adta lehetőségeket kihasználva tudták kivitelezni az akciót, éppen ezért tartja valószínűnek, hogy a harcok hamarosan a „gázai metrót” is elérhetik.  

A közösségi oldalakon terjedő felvételek szerint az izraeli katonák az elmúlt napokban több lejáratot is feltérképeztek.

Washingtonban is hasonlóan gondolkoznak a háború menetéről, mint Kusovac. 

Amerikai tisztviselők szerint Izrael csökkentheti a Gázai övezetet érő légicsapások intenzitását és nagyobb erőket összpontosíthat a szárazföldi hadműveletekre – számolt be a CNN amerikai hírcsatorna. 

A nyilatkozó források szerint a szárazföldi offenzíva egyértelmű célja lesz a továbbiakban az alagútrendszer felszámolása. A tisztviselők elmondták, tűzszünet csak akkor lehetséges, ha Izrael biztonságérzete helyreállt. „Amikor úgy érzik, hogy nem történhet meg többet az október 7-ihez hasonló támadás” – fogalmazott egyikük.

Az izraeli egységek október 28-án indították meg teljes körű szárazföldi invázójukat három fő tengely mentén. Északról páncélos és gépesített egységek vonultak Gázaváros felé, amelyet jelentős akadályok és veszteségek nélkül el is értek. A másik oszlop a Földközi-tenger partjai mentén halad, délebbre, célja pedig Gázaváros tengerhez való hozzáférésének blokkolása. Ezenfelül keletről nyomultak előra az izraeli egységek, itt csupán a komolyabb védelem kiépítésére alkalmatlan falvakon kellett átjutniuk a támadóknak, sikeresen ketté is vágták az övezetet, elszakítva ezzel az északi részt – beleértve Gázavárost – és a déli területeket. 

Borítókép: Izraeli tüzérségi egység halad a Gázai övezet határa felé Dél-Izraelben 2023. november 3-án (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.