Az orosz hadsereg a legharcképesebb a világon?

Az orosz hadsereg a legharcképesebb a világon, az orosz haditechnika pedig fölényben van a nyugati fegyverekkel szemben Ukrajnában – mondta Szergej Sojgu védelmi miniszter a tárca tegnapi elnökségi ülésén.

2023. 12. 20. 19:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az orosz fegyveres erők képesek megfelelően és időben reagálni bármely modern ellenfél akcióira. Ami a mai napot illeti, az orosz hadsereg a legjobban kiképzett és harcképes a világon, fejlett fegyverzettel, amelyet harci körülmények között teszteltek.

A szankciók ellenére több csúcstechnológiás fegyvert gyártunk, mint a NATO-országok

– mondta Szergej Sojgu védelmi miniszter. 

Az orosz csapatok óriási területet szabadítottak fel, négy régió több mint 83 ezer négyzetkilométeres területtel és közel ötmillió fős lakossággal csatlakozott Oroszországhoz. Az Azovi-tenger orosz beltengerré vált. A Krímbe már szárazföldi folyosó vezet, és helyreállt a vasúti közlekedés a Donbászba.

Ukrajna veszteségei

Az ukrán fegyveres erők az ellentámadás során nagy veszteségeket szenvedtek, sorolta az orosz védelmi miniszter. Elvesztettek 121 repülőgépet és 23 helikoptert, 766 harckocsit, köztük 36 Leopardot, és 2348 páncélozott járművet, köztük 50 Bradley-t. – Valószínűleg ez az oka annak, hogy eddig nem láttunk amerikai Abrams harckocsikat a csatatéren – mondta Sojgu.

Orosz adatok szerint a háború kezdete óta Ukrajna 14 ezer harckocsit és páncélozott járművet, 8,5 ezer tüzérségi ágyút és többszörös rakétaindító rendszert, több mint 800 repülőgépet és helikoptert veszített, a hatalmas emberi veszteségekről nem is szólva.

Ukrajna 203 milliárd dollárt kapott külföldi szponzoroktól, ami 30 milliárddal több, mint a bruttó hazai terméke.

Valójában egy csődbe ment országról van szó, mivel a pénzügyek nagy része hitel, amelyet vissza kell fizetni

– mondta Sojgu.
Ötvennégy ország jelentett be katonai segélyt Ukrajnának, de csak 15 szállított fegyvert és egyéb hadi eszközöket. Kijev több mint ötezer harckocsit és páncélozott járművet, több mint háromezer tüzérségi ágyút, 23 ezer drónt és 115 repülőgépet és helikoptert kapott. 

Fotó: LIBKOS | Forrás: MTI/MTVA

Orosz fegyverkezés

Oroszország példátlan lépéseket tett a hadsereg és a haditengerészet újrafegyverzésére, valamint a katonák szociális támogatására. Az orosz védelmi vállalatok átálltak az éjjel-nappali üzemmódra, és négyszeresére növelték a kapacitásokat, hangsúlyozta Sojgu.
 

2022 februárja óta a harckocsik kibocsátása 5,6-szeresére, a páncélozott járműveké 3,5-3,6-szeresére, a drónoké 16,8-szeresére, a tüzérségi lövedékeké pedig 17,5-szeresére nőtt. A védelmi ipar több mint száz fegyver- és hardveregységet korszerűsített, és gyorsan újakat hoz létre.

A szárazföldi erők 1,5 ezer új és korszerűsített harckocsit, több mint 2,5 ezer gyalogsági harcjárművet és páncélozott személyszállító járművet kaptak. A légierő 237 repülőgépet és helikoptert kapott, míg a haditengerészet nyolc hadihajót, négy többcélú tengeralattjárót és egy stratégiai atom-tengeralattjárót.

A háború tanulságai

Az orosz hadsereg megváltoztatta az általános harci taktikát. 

Ennek eredményeként minden hadseregnek van egy tartalékos ezrede. Emellett az orosz hadsereg komplex módon kezdte el a légvédelmi rendszerek harcba vételét és sikeresen alkalmazza a precíziós fegyvereket

– jelentette ki a védelmi miniszter. A hadsereg és a haditengerészet összes létszámtervét teljes mértékben teljesítették, az állomány létszáma 1,15 millió főre emelkedett. Megalakult két egyesített hadsereg, egy egyesített repülőhadtest, ötven alakulat és katonai egység. A jövő terveiről szólva pedig kiemelte, hogy a fegyveres erők létszámát 1,5 millió főre fogják növelni a külső fenyegetések elhárítása érdekében. 

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (Fotó: Artyom Geodakyan/TASS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.