Titokban tűzszünetre készül Putyin – erről írt egy amerikai lap

A már megszerzett területekből ugyanakkor nem engedne az orosz elnök.

Forrás: Mandiner2023. 12. 23. 20:27
SOJGU, Szergej; GERASZIMOV, Valerij; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. december 19. Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) Valerij Geraszimov tábornokkal, az orosz hadsereg vezérkari fõnökével (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel beszél az orosz védelmi minisztérium kibõvített vezetõi kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2023. december 19-én, az ukrajnai háború alatt. MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Kreml a nyilvánosság előtt mást kommunikál, diplomáciai úton jelezte, hogy érdekében áll a háború leállítását célzó megállapodás megkötése – írja a The New York Timesra hivatkozva a Mandiner, de a lap hozzáteszi, az orosz elnök addig hajlandó erre, amíg még győztesnek nyilváníthatja magát a háborúban.

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin elnök magabiztossága nem ismer határokat

 −írja a lap. 

Ukrajna sikertelen ellentámadásán és a nyugati támogatás lanyhulásán felbuzdulva az orosz elnök azt mondja, Oroszország háborús céljai nem változtak. Kedden tábornokaihoz szólva azzal dicsekedett, hogy Ukrajnát olyan ostrom alá vette, hogy Oroszország csapatai azt teszik, amit akarnak, és nem adják fel, ami az övék.

De a közelmúltban az orosz elnök diplomáciai csatornákon folytatott erőfeszítései során más üzenetet küldött, azt, hogy kész megegyezni. Szeptember óta közvetítőkön keresztül jelzi, hogy nyitott egy olyan tűzszünetre, amely a jelenlegi hadállások mentén befagyasztja a harcokat, ez persze messze elmarad attól, amire Ukrajnában eredetileg törekedett – állítják a Kremlhez közel álló volt magas rangú orosz, valamint amerikai és nemzetközi tisztviselők.

Valójában Putyin már 2022 őszén is küldött jelzéseket egy tűzszüneti megállapodásra. Ez a közeledés – amelyről korábban nem számoltak be –, azután történt, hogy Ukrajna szétverte az orosz hadsereget az ország északkeleti részén. Az orosz elnök jelezte, hogy elégedett az Oroszország által elfoglalt területekkel.

Valóban hajlandó megállni a jelenlegi pozícióknál

– mondta az egyik volt magas rangú orosz tisztviselő a The New York Timesnak, közvetítve azt az üzenetet, amelyet a Kreml „csendben” küldött. A volt tisztviselő hozzátette: 

Nem hajlandó egy métert sem hátrálni.

Újságírói kérdésre Dmitrij Peszkov elmondta, hogy 

Putyin valóban készen áll a tárgyalásokra, és ezt mondta is. Oroszország továbbra is készen áll, de kizárólag saját céljainak elérésére.

Arról írnak, hogy a Putyin által rebesgetett tűzszünet fenntartja Ukrajnát Kijevvel, a fővárossal, de Oroszországnak meghagyja az általa már meghódított területeket.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) Valerij Geraszimov tábornokkal, az orosz hadsereg vezérkari főnökével (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel beszél az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2023. december 19-én. (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.