Éljen az új király!

Margit királynő a mai napon átadja a trónt.

Forrás: Reuters2024. 01. 14. 8:53
Lugas
ii. margit
frigyes
Denmark's Queen Margrethe (L), Crown Prince Frederik (R) and Prince Christian wave to the cheering crowd, from the balcony of Frederik VIII at Amalienborg Castle in Copenhagen, during the celebration of his 18th birthday on October 15, 2023. (Photo by Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon adja át a trónt II. Margit királynő, Dánia leghosszabb ideig szolgáló uralkodója elsőszülött fiának, Frigyesnek. Várhatóan több tízezer dán gyűlik majd össze Koppenhága utcáin, hogy tanúja legyen a példátlan ceremóniának. Szilveszter éjszakáján, 52 év után bejelentette lemondását a királynő, ami ritka eseménynek számít, mivel II. Margit királynő közel 900 év óta az első dán uralkodó, aki lemond a trónról.

Várhatóan egész Dániából érkeznek majd emberek Koppenhágába, ami a monarchia hatalmas népszerűségét jelzi

– írta a Reuters.

A trón átadása úgy zajlik majd, hogy az 55 éves trónörökös és ausztrál származású felesége, az 51 éves Mária, aki királynéként lép majd trónra, egy 1958-as Rolls-Royce-ban indul el a királyi palotából 12 óra 35 perckor. Nem sokkal később a 83 éves Margit királynő lovaskocsin követi őket, hogy utolsó uralkodói útjára induljon a főváros utcáin.

A brit hagyományoktól eltérően nem lesz koronázás, de a trónutódlás pillanata 14 óra tájban lesz, amikor Margit királynő a parlamentben tartott államtanácsi ülésen aláírja a lemondási nyilatkozatot. 

Körülbelül egy órával később Mette Frederiksen miniszterelnök bejelenti az új királyt a parlament erkélyén, ahol Frigyes rövid beszédet mond. Az új király és királynő ezután hintón utazik vissza az Amalienborgba, az 1750-es években épült négy palotából álló királyi rezidenciára.

II. Margit királynő lemondásának bejelentése azonnali hatást gyakorolt a helyi vállalkozásokra. A királyi palota közelében lévő egyik szállodában a hírt követő két órán belül lefoglalták az összes szobát.

A Scandic kereskedelmi igazgatója, Klaus Johansen elárulta, hogy a hétvégi foglalások 50 százalékkal magasabbak a január közepén szokásosnál, ami azt jelzi, hogy óriási érdeklődés övezi ezt a történelmi eseményt.

Bár a királynő nem közölt konkrét okot a döntésére, feltételezhető, hogy egy tavalyi, súlyos hátműtétje késztette erre. Lars Hovbakke Sorensen történész megjegyezte:

Lehet, hogy úgy gondolja, Frigyes herceg felkészült arra, hogy most átvegye a trónt.


Borítókép: Margit dán királynő (balra), Frigyes trónörökös (jobbra) és Keresztély herceg integetnek az éljenző tömegnek a koppenhágai Amalienborg-kastélyban található erkélyéről (Fotó: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.