Kínosan mellőzték Zelenszkijt Davosban

Az ukrán vezetők nem titkolták, hogy a svájci Davosban rendezett Világgazdasági Fórumon kínai tisztviselőkkel szeretnének találkozni, de ez nem valósult meg.

Forrás: Politico2024. 01. 18. 18:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svájcban tartózkodó kínai delegációnak bőven lett volna lehetősége arra, hogy összeüljön ukrán kollégáival, akár Bernben, akár a davosi Világgazdasági Fórumon. Bármilyen találkozó kielégítette volna Kijev reményét, írta a Politico.

Andrij Jermak ukrán elnöki kabinetfőnök azt mondta, hogy Kína számára elengedhetetlen, hogy csatlakozzon a béketárgyalásokhoz, utalva arra, hogy Zelenszkijnek lehetősége lesz beszélgetni Li Csiang kínai miniszterelnökkel. Végül Ukrajna nem tudta elérni, hogy Kína elkötelezze magát a tárgyalások mellett, sőt Zelenszkij és a kínai miniszterelnök nem is beszélt egymással.

 

Kína döntése, miszerint nem találkozik az ukránokkal, szándékosnak tűnt, és nem időzítési problémának, fogalmazott a Politico. 

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint Peking elutasította Kijev közös találkozóra vonatkozó kérését. Egy másik magas rangú amerikai tisztviselő szerint Kína elutasított minden találkozót, miután Oroszország felszólította, hogy kerülje a diplomáciai érintkezést Ukrajnával. Mindkét tisztségviselő névtelenségbe burkolózott.

Egy ukrán állami tisztviselő cáfolta ezeket az értesüléseket – ahogy fogalmazott, a küldöttség programjában nem szerepelt találkozó kínai tisztviselőkkel, és Kijev soha nem is kérte azt. 

Fotó:  Fabrice Coffrini/AFP

Az Európai Unió egyik magas rangú tisztviselője szerint arra kérték Kínát, hogy újítsa meg a közvetlen kapcsolatot az ukrán elnökkel, amire ez a találkozó is alkalmat adhatott volna. Zelenszkij és Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly áprilisban beszéltek telefonon utoljára, majd Kína ukrajnai megbízottja Kijevbe utazott. 

A kapcsolatok azóta sokkal kevésbé személyesek, bár Ukrajna bizakodó a téren, hogy újraindulhatnak a tárgyalások.

Zelenszkij és Li Csiang kínai miniszterelnök – aki egyébként Hszi Csin-ping elnök közeli bizalmasa – Davosban számos külföldi hivatali kollégájukkal találkoztak, és a fórum több programján is részt vettek. Zelenszkij Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Antony Blinken külügyminiszterrel, valamint Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel is személyesen egyeztetett. 

Kína hidegvére ellenére az ukrán vezetőt a fórum résztvevői, ahogy a Politico írta, rocksztárként fogadták. Úgy tűnik, Kínára ez nem volt hatással.

Borítókép: Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó (2.L) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter (3.L) beszélget Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (2.R) a Világgazdasági Fórum éves találkozóján tartott kétoldalú megbeszélésen Davosban 2024. január 16-án. (Fotó: Fabrice Coffrini/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.