Majdnem mindent megtenne Izrael a túszokért

A túszokat mindenképpen ki kell szabadítani, de nem szabad megengedni, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet újra megtegye, amit október 7-én tett – mutatott rá Reuven Rivlin volt izraeli elnök.

2024. 01. 26. 17:55
null
Hága, 2024. január 12. Izraeli zászlókat kezükben tartó tüntetõk a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elrabolt izraeli túszok tiszteletére elhelyezett szombat (sabbath) ünnepnapi terítékek mellett a hágai Nemzetközi Bíróság épületénél 2024. január 12-én, a Dél-Afrika Izrael elleni keresetének ügyében tartott meghallgatás második napján. Dél-Afrika népirtás vádjával kezdeményezett eljárást Izrael ellen arra hivatkozva, hogy a zsidó állam a Gázai övezet ellen indított offenzívájával megsértette a népirtásról szóló, 1948-as ENSZ-egyezményben foglalt kötelezettségeit. MTI/EPA-ANP/Koen Van Weel Fotó: Koen Van Weel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindent meg kell tennünk, hogy hazahozzuk őket, azonban nem adhatunk lehetőséget a Hamásznak, hogy újra megtörténjen, ami október 7-én történt – mondta Reuven Rivlin volt izraeli elnök a Politico hírportálnak a palesztin terrorszervezet által túszul ejtett izraeliekről.

A Bibas család túszul ejtett tagjainak fotóit tartják résztvevők Kfir Bibas izraeli kisfiú első születésnapja alkalmából tartott rendezvényen a tel-avivi Kirja katonai támaszpontnál 2024. január 18-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A volt elnök szerint Izraelnek „kötelessége” visszahozni a túszokat, és hogy kész olyan „megegyezésre” jutni, amely magában foglalja az izraeli túszok és a palesztin foglyok szabadon bocsátását.

A két prioritást, a túszok kiszabadítását és a Hamász palesztin szervezet eltörlését, nehéz összebékíteni. Az izraeli kormányra óriási nyomás nehezedik mind külföldről, mind belföldről, hogy egy újabb ideiglenes tűzszüneti megállapodással biztosítsa a még mindig Gázában lévő száznál is több túsz – köztük nők és gyermekek – kiszabadulását.

A foglyok családtagjainak frusztrációja odáig nőtt, hogy a napokban egyszerűen berontottak az izraeli parlament egyik bizottságának ülésére, hogy szeretteik mielőbbi kiszabadítását követeljék.

Más hangok inkább a gázai civilek érdekében követelik a mielőbbi tűzszünetet. Ehhez a kórushoz csatlakozott Elina Valtonen finn külügyminiszter, aki egy, a német RND hírportálnak adott interjúban a következőket mondta:

Hadd fogalmazzak világosan: elég volt, a gázai civil lakosságnak azonnali humanitárius tűzszünetre van szüksége.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a túszok biztonságos hazatérésének egyetlen módja a Hamász kiiktatása, és az Egyesült Államok és az Európai Unió nyomása ellenére határozottan elutasítja a kétállami megoldást.

Ezzel Rivlin is részben egyetért. Szerinte olyan megoldásra van szükség, amellyel el lehet kerülni, hogy a palesztin államnak nyitott határai legyenek, és bárkit beengedhessen.

Eközben az izraeli titkosszolgálatok sem tétlenkednek. A következő napokban kritikus fontosságú megbeszélésre kerülhet sor a túszok ügyében, amelyen az izraeli Moszad és Sin Bét vezetői mellett részt vesz a CIA igazgatója, az egyiptomi titkosszolgálat vezetője, és a tárgyalásokban eddig is kulcsszerepet játszó Katar miniszterelnöke − írja a The Times of Israel izraeli napilap.

Izrael néhány nappal ezelőtti ajánlatát, amely két hónapos tűzszünetről szólt az összes túsz szabadulásáért cserébe, a Hamász visszautasította. Azóta egy másik, egy hónapos tűzszünetet kínáló tervről szólnak a pletykák, ami azonban magában foglalná, hogy Jahja Szinvár és a Hamász további főbb vezetői külföldre távozhatnának. 

Borítókép: Izraeli zászlókat kezükben tartó tüntetők a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elrabolt izraeli túszok tiszteletére elhelyezett szombat (sabbath) ünnepnapi terítékek mellett a hágai Nemzetközi Bíróság épületénél 2024. január 12-én (Fotó: MTI/EPA-ANP/Koen Van Weel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.