Megtámadhatja-e Észak-Korea az Egyesült Államokat?

Egy lehetséges észak-koreai támadásról, illetve az elnökválasztásba való beavatkozásról kérdezték a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivőjét.

2024. 01. 27. 13:17
KIM Dzsong Un
Észak-Korea, 2024. január 10. Az észak-koreai kormánynak a KCNA állami hírügynökség által közreadott képén Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ (k) új fejlesztésû fegyvereket és felszereléseket tekint meg egy észak-koreai hadiipari üzemben 2024. január 9-én. Az állami média közlése szerint Kim Dzsong Un az ország fõ ellenségének Dél-Koreát tekinti, és nem áll szándékában a Korea-közi háború elkerülése. Kim a decemberi párttalálkozón elhatárolódott a Dél-Koreával való megbékéléstõl és az országegyesítéstõl. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok tisztában van azzal, hogy Észak-Korea továbbra is fejlett katonai képességeket, köztük nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat fejleszt – ismerte el John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő, amikor a csütörtöki fehér házi sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogy Észak-Korea képes lehet-e megtámadni az országot.

Megtesszük, amit meg kell tennünk, hogy meg tudjuk védeni az Egyesült Államokat, meg tudjuk védeni szövetségeseinket és partnereinket

− tette hozzá Kirby.

Az év folyamán az Egyesült Államokban és Dél-Koreában is választásokat tartanak, Észak-Koreát pedig gyakran vádolják rosszindulatú kibertevékenységgel, sőt azzal, hogy a mesterséges intelligenciát is beveti a minél kifinomultabb hekkertámadások érdekében. Beavatkozhat-e az ázsiai ország az amerikai elnökválasztásba? Kirby ezt kizártnak tartja.

Semmilyen külföldi szereplő – sem állami, sem egyéb – nem avatkozhat be a választásokba, és pont. És ebben a választási ciklusban ugyanolyan éberek leszünk, mint a múltban, hogy mindent megtegyünk a beavatkozási kísérletek azonosítása és meghiúsítása érdekében

− szögezte le a nemzetbiztonsági szóvivő.

Az elmúlt hónapok során fokozódott a feszültség a Koreai-félszigeten. Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán több hadgyakorlatot is tartott Phenjannal szembeni elrettentésként, Észak-Korea pedig válaszul fokozta a fegyverkezést, és legfőbb ellenségeként nevezte meg Dél-Koreát az alkotmányában.

Nemrég Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kijelentette, hogy a két Korea békés újraegyesítése már nem lehetséges, és nem sokkal később lerombolták azt a Phenjanban álló emlékművet, amely a megbékélés reményét szimbolizálta.

 

Szerdán Észak-Korea több manőverezhető robotrepülőgépet lőtt ki a Sárga-tenger felé, múlt héten pedig hiperszonikus rakétákat indítottak a Japán-tenger irányába.

Borítókép: Az észak-koreai kormánynak a KCNA állami hírügynökség által közreadott képén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (k) új fejlesztésű fegyvereket és felszereléseket tekint meg egy észak-koreai hadiipari üzemben 2024. január 9-én (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.