Navalnijt el tudta képzelni a felesége elnökként + videó

Julija Navalnaja a müncheni biztonsági konferencián lépett a nyilvánosság elé és mondott beszédet. Korábban igyekezett a háttérben maradni és a folyamatos támadások közepette normális gyermekkort biztosítani lányuknak és fiúknak, emellett kiállt férje mellett is.

2024. 02. 17. 15:57
NAVALNAJA, Julija; NAVALNIJ, Alekszej
Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Kai Pfaffenbach
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt akarom, hogy Putyin, környezete, Putyin barátai és kormánya tudják, hogy fizetni fognak azért, amit országunkkal, a családunkkal és a férjemmel tettek. És ez a nap nagyon hamar eljön – idézte a The Washington Post amerikai lap Julija Navalnaja, a néhai Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető feleségének a müncheni biztonsági konferencián elhangzott szavait. Mindeközben Alekszej Navalnij sajtószóvivője szombaton az X közösségi portálon megerősítette az orosz ellenzéki politikus halálhírét, a Navalnij anyjának küldött hivatalos értesítésre hivatkozva.

Felidézte, hogy Navalnij ott szeretett volna lenni Münchenben a konferencián. 

Szeretném harcba hívni a világot, mindenkit, aki ebben a szobában van és az embereket szerte a világon, hogy együtt győzzük le ezt a gonoszt. Győzzük le ezt a szörnyű oroszországi rezsimet

– tette hozzá.

A férjével egyidős, 47 éves Julija Navalnaja általában a háttérben maradt két gyermekükkel, célja volt megóvni őket a férje politikai tevékenységéből fakadóan rájuk leselkedő veszélyekről, ugyanis többek között Navalnij felemelte szavát az orosz–ukrán háború ellen, és jóvátételt követelt az orosz olaj- és gázbevételekből. 

A halálhír is Münchenben érte. Elmondása szerint nem tudta, hogy maradjon-e vagy rögtön két gyermekéhez, a 23 éves lányukhoz Dariához és tizenéves fiúkhoz, Zaharhoz repüljön.

A gyerekek 2020-ban otthon maradtak, amikor Navalnij kómába esett idegméreg által okozott mérgezés után, és felesége sietett hozzá, majd személyesen fordult Putyinhoz, hogy a férje németországi kezelésben részesülhessen. 

Navalnaja ritkán adott interjút, 2023-ban kivételt tett: átvette a férje ellen elkövetett mérgezéses támadásról és az azt követő nyomozásról szóló filmért a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. A színpadon gyermekei is csatlakoztak hozzá. 

Bár kerülte a reflektorfényt, megjelent férje mellett a tüntetéseken, a tárgyalásain, időnként közös interjúkat is adtak, és nem hagyta magára a börtönben sem, számtalanszor meglátogatta. 

Egy 2013-ban készült interjúban kifejtette:

Azért szeretném őt elnöknek, mert olyan embert szeretnék, aki annyi mindent legyőzött. Szerintem megérdemli. Osztozva a meggyőződésében, el tudom őt képzelni elnökként.

Lányuk, Daria, aki a Stanford Egyetem hallgatója, szintén aktivista, akárcsak apja, kiállt mellette nyilvános eseményeken. Egy ilyen volt, amikor 2021 decemberében átvette helyette a Szaharov-díjat, amit az Európai Parlament ítél oda minden évben az emberi jogok és a gondolatszabadság védelméért. Felháborodott beszédében a nyugati politikusokat Putyinnal szembeni félelemmel vádolta meg.

– Nem értem, hogy azok, akik a diktátorokkal való pragmatikus kapcsolatokat hirdetik, miért nem tudják egyszerűen kinyitni a történelemkönyveket – mondta beszédében.

Borítókép: Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye a 60. alkalommal megrendezett müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2024. február 16-án (Fotó: MTI/AP/Reuters/Kai Pfaffenbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.