Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

A Taurus cirkálórakéta a legkeményebb bunkereket is feltöri + videó

Egy német katonatiszt egy nem biztosított telefonvonalat használt egy szingapúri szállodában, hogy bekapcsolódjon egy konferenciahívásba, közölte kedden a német védelmi miniszter. A Taurus-ügy egyre nagyobb hullámokat vet, de mit tud valójában a németek cirkálórakétája?

2024. 03. 06. 11:51
Taurus rakéta
Fotó: Bundeswehr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban kiszivárgott hangfelvételen a német légierő négy magas rangú tisztje arról beszélget, hogy Kijev miként használhatná a Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakétákat az orosz erők ellen. Ez kínos helyzetbe hozta a német kormányt, írta az AP.

– Nem minden résztvevő tartotta be a biztonságos tárcsázási eljárást a tervezett módon

– mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter, amikor Berlinben tájékoztatta az újságírókat a folyamatban lévő vizsgálat első eredményeiről.

Boris Pistorius német védelmi miniszter érkezik találkozóra a külföldön állomásozó német katonák és rendőrök családtagjaival a berlini kancellári hivatalba 2023. december 11-én. Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A miniszter elmondta, hogy a szóban forgó személy egy magas rangú tiszt, akinek a nevét nem közölte, de aki részt vett a Szingapúri Légi Szalonon, majd a WebEx-hívásra vagy a mobiltelefonját, vagy a szálloda wifijét használva tárcsázott, de nem egy biztonságos vonalon, ahogy az az ilyen hívásoknál kötelező lenne.

 

Mit tud a Taurus?

A Taurus (Target Adaptive Unitary and Dispenser Robotic Ubiquity System) KEPD–350 (Kinetic Energy Penetrator and Destroyer) rakéta fontos célpontok nagy távolságokra történő támadására szolgál. A négy független navigációs rendszernek köszönhetően a levegő–föld rakéta még ellenséges zavarás esetén is nagyon megbízhatóan találja meg a célt. A Taurus KEPD–350 Mephisto robbanófeje az előüregtöltettel kombinálva még az erősen megkeményített célszerkezeteket, például a bunkereket vagy a parancsnoki állásokat is átüti.

Taurus
A Taurus még nagy magasságból és nagy távolságból is megtalálja a célját. Itt egy pilóta oktatja az irányított rakéta pontos ledobását a Two Oceans gyakorlat során. Forrás: Bundeswehr

A Taurus a német légierő egyik legmodernebb rakétája. Hatótávolsága eléri az ötszáz kilométert. A pilótáknak ezért nem kell belépniük az ellenséges légtérbe ahhoz, hogy kilőjék. Az 5,1 méter hosszú, egy méter átmérőjű, 1,3 tonnás cirkálórakétát nagy értékű pontcélok elleni küzdelemre fejlesztették.

A Taurus-ügy óriási botrányt kavart Európában és az orosz–ukrán háborúban. Mint arról korábban beszámoltunk, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a nyilatkozatában elmondta, hogy Moszkva baljós jelnek tekinti a német tisztek közötti párbeszédet a Krími híd felrobbantásáról. 

Kijelentette: a Kreml reméli, hogy megismerheti az Olaf Scholz német kancellár által a Krími híd elleni támadásról elrendelt vizsgálat eredményeit. Mint írtuk, az, hogy német tisztek a Krím elleni tervezett csapásokról beszélnek, a Nyugat közvetlen részvételét jelenti az ukrajnai konfliktusban. Ezt mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy sajtótájékoztatón – számolt be minderről a RIA Novosztyi.

 

Borítókép: Taurus rakéta (Forrás: Bundeswehr)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.