Az észt miniszterelnök is hallgatott Macronra?

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint a GDP két százaléka helyett három százalékot kellene a tagországoknak honvédelemre fordítani.

Forrás: RBC2024. 03. 20. 15:39
MACRON, Emmanuel; KALLAS, Kaja
Emmanuel Macron francia elnök (j) Kaja Kallas észt miniszterelnököt fogadja a párizsi államfõi rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2024. február 26-án. Fotó: Yoan Valat Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaja Kallas észt miniszterelnök felszólította a NATO-t, hogy a korábban kitűzött, a GDP két százalékát kitevő védelmi kiadási célt legalább három százalékra emeljék fel.

Több mint három százalékot szeretnék látni, mert Oroszország csak az erőből ért 

– számolt be az észt miniszterelnök szavairól az rbc.ua .

Az észt miniszterelnök szerint Észtország GDP-jének több mint 3,2 százalékát fekteti idén a honvédelembe. Kallas elismerte, nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy most kell több pénzt fektetni a védekezésbe, mert nem érzik, hogy szükség lenne rá. De mire rájönnek, már késő lesz – fűzte hozzá. Bár az észt miniszterelnök három százalékot szeretne, sok NATO-tagnak még a két százalékot sem sikerül honvédelemre fordítani. Erre hívta fel a figyelmet Donald Trump is, hogy vannak, akik a minimális előírást sem teljesítik.

Emmanuel Macron francia elnök az elmúlt pár hétben folyamatosan a harmadik világháborút vizionálja. Azt, hogy majd Franciaország szembeszáll Oroszországgal, ám ha ez megtörténne, akkor a világnak kéne szembenéznie a harmadik világháborúval.

A NATO Katonai Bizottságának vezetője, Rob Bauer admirális azt mondta, hogy a szövetségnek átalakulásra van szüksége, és a Nyugatnak fel kell készülnie egy olyan korszakra, amelyben bármikor bármi megtörténhet, beleértve a háború kitörését is.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (j) és Kaja Kallas észt miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.