Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Nógrádi György: Hat ukrán pilóta hat F–16-ossal nem tudja ellensúlyozni az orosz légi fölényt

Ukrajna már júliusban bevetheti az F–16-osokat, de csak néhányat. Bár több ország már 2023-ra ígérte a vadászgépeket, de azok leszállítása és a pilóták kiképzése igen bonyolultnak bizonyult. Ukrajna csak hat darabot kaphat az ígért mintegy 45-ből.

2024. 03. 11. 13:46
Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy visits Denmark
COPENHAGEN, DENMARK - AUGUST 21: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - 'UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy (C) meets with Danish Prime Minister Mette Frederiksen (R) as he visits the Fighter Wing Skrydstrup air base of the Royal Danish Air Force during a working visit to the Kingdom of Denmark in Copenhagen, Denmark on August 21, 2023. During the visit to the base, the Head of State examined F-16 jets and familiarized himself with their capabilities and peculiarities of operation. Ukrainian Presidency / Anadolu Agency (Photo by Ukrainian Presidency / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idén új vadászgépek lesznek az égboltunkon, és ezt az évet hatékonnyá kell tennünk az orosz irányított bombák, orosz repülőgépek és rakéták elleni védekezésben – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 1-jén. 

Ennek ellenére továbbra is sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az egyes országok mikor küldik el a repülőgépeket, hányat küldenek, és az sem világos, hogy az ukrán pilóták mikor kezdik meg a kiképzést a délkelet-romániai Fetesti légibázison. A késedelem betekintést nyújt abba a zűrzavarba és káoszba, amellyel a katonai szövetség az F–16-osok szállításával kapcsolatos sietség közben szembesült, írta meg a The New York Times.

Alig néhány pilóta vesz részt a tíz hónapos dániai, brit és egyesült államokbeli kiképzésen. Mire azonban a pilóták visszatérnek Ukrajnába, az európai szövetségesek által ígért mintegy 45 vadászgépből mindössze hat F–16-ost adnak át.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Fotó: Czimbal Gyula

Hosszú hónapok óta az ukránok egyik fő követelése, hogy F–16-os gépeket kérnek, hogy az orosz légi fölényt ellensúlyozzák. Ez logikus is lenne, ha kapnának több száz modern gépet, de erről szó nincs

– mondta el lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az ukrán pilóták képzésével emellett több probléma is van, mutatott rá a szakértő.

Nem tudnak angolul, ami pedig elengedhetetlen lenne az F–16-os vadászgépek vezetéséhez. A másik gond, hogy az F–16-osok csak néhány ukrajnai repülőtérre tudnak leszállni, a többi a fogadásukra alkalmatlan. Több ország is jelentkezett a pilóták képzésére, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia , a balti és a skandináv államok és Románia. Jelenleg hat pilóta képzését kezdték el, ami csupán szimbolikus

– folytatta Nógrádi György.

Hat pilóta hat F–16-ossal az orosz légi fölényt nem tudja ellensúlyozni, hangsúlyozta lapunknak Nógrádi György.

A JetFly adatai szerint Oroszországnak 4206 hadrendben álló repülőgépe van, ezen belül 921 darab vadászgép.

European F-16 Training Center for Ukraine opens in Romania
Egy F–16-os vadászgépet mutatnak a médiának a romániai Fetesti légibázison 2023. november 13-án (Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Keigo Sakai)

Eddig Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium vállalta, hogy mintegy 45 darab F–16-ost küld Ukrajnába, ami három kisebb századnak elegendő. Dánia késő tavasszal küldi az első hatot, és további 13 érkezik az év hátralévő részében és 2025-ben. Lapunk korábban arról írt, hogy
nem sokat változtatnának a helyzeten az Ukrajnának szánt F–16-os vadászbombázók.

– Nem hiszem, hogy az F–16-osok önmagukban megváltoztatnák a helyzetet, a technikai jellemzők és az érkező F–16-osok száma miatt – mondta Jevgenyija Gaber, egy volt ukrán diplomata és külpolitikai tanácsadó.

– Nincs túl sok ukrán pilóta, aki képes lenne vezetni ezeket a gépeket – mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az ABC Newsnak a múlt hónapban, védelmébe véve a Biden-kormányzat késlekedését az F–16-osok háborúba küldésének tervének jóváhagyásával. Amilyen türelmetlenül várják az ukrán vezetők, hogy az F–16-osokat csatába küldjék, legalább annyira várják, hogy több tüzérséghez és lőszerhez jussanak, amelyek létfontosságúak az Oroszország elleni szárazföldi háborúban. 

Jelenleg Ukrajnának az esetek jelentős részében mindenki a felesleges, elavult technikát adja oda, és ezért horribilis pénzt kér. Ezt hívják úgy, hogy hadiipar és üzlet

– mutatott rá Nógrádi György. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) találkozik Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel (r), miközben a Dán Királyi Dán Légierő Skrydstrup vadászrepülő-századának légibázisát látogatja meg a Dán Királyságban tett munkalátogatása során a dániai Koppenhágában 2023. augusztus 21-én (Fotó: Anadolu via AFP/Ukrán Elnökség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.