Romániában Joe Biden bírálatával ütik fel Orbán Viktor találkozóját Trumppal

Joe Biden amerikai elnök bíráló nyilatkozatával vezeti fel a teljes román sajtó Orbán Viktor magyar kormányfő pénteki találkozóját Donald Trump volt elnökkel. Az Agerpres hírügynökség az AFP beszámolója alapján ír az eseményről, amit a romániai média túlnyomó többsége átvett. A legnagyobb bukaresti portálok címben is azt emelik ki, hogy Biden bírálta republikánus riválisát, amiért találkozott Orbán Viktorral. Idézik az amerikai elnök nyilatkozatát, miszerint a magyar miniszterelnök „diktatúrát akar létrehozni”.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román beszámolók Orbán Viktor „jó barátjaként" írják le Trumpot, aki floridai birtokán fogadta Magyarország kormányfőjét. Mint írják, a magyar politikus azon kevés európai vezetők egyike, akik a republikánus jelölt győzelmét kívánják Joe Biden demokrata jelölttel szemben. Arról is hírt adnak, hogy Orbán Viktor pénteken egy fényképet posztolt Facebook-oldalán, amelyen az amerikai exelnökkel közösen látható, alatta Trump jelmondatával: „Tegyük ismét naggyá Amerikát!”

 

Idézik Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet vezetőjének egyik interjúját, amelyben az elemző arról beszélt, hogy a látogatás célja az amerikai és magyar konzervatívok közötti kapcsolatok kiépítése. A román sajtóbeszámolók megjegyzik: Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely az orosz–ukrán háború kitörése óta is szoros kapcsolatokat tart fenn a Kremllel.

A Maszol erdélyi portál vezető anyagai között részletesen számolt be Orbán Viktor amerikai útjáról. Idézi a miniszterelnök a közösségi médiában publikált videójában elmondottakat, így azt is, hogy „Trump elnök úr a béke elnöke volt, tiszteletet parancsolt a világban és ezzel megteremtette a béke feltételét. Az elnöksége alatt béke volt a Közel-Keleten és béke volt Ukrajnában is. Ma sem lenne háború, ha még mindig ő lenne az Egyesült Államok elnöke. Egyetértettünk abban, hogy béke akkor lesz, ha lesznek a világnak olyan vezetői, akik békét akarnak”.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnököt és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Donald Trump (forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.