Baljós üzenetet küldött a belarusz elnök

Hazája békés mivoltát hangsúlyozta Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök kedden Hrodna városában tett látogatása alkalmával a lengyel–litván–fehérorosz hármas határ közelében.

Forrás: MTI2024. 04. 02. 19:12
Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök Fotó: AFP/Handout/Belarusz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs szükségünk arra, hogy másokat fenyegessünk. Nem akarunk idegen területeket – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök.

Ne higgyenek senkinek, hogy harcolni akarnánk! Nyíltan megmondom ugyanakkor, hogy felkészülünk egy háborúra

– hangsúlyozta Lukasenka egy kórház alapkőletételekor. Mint mondta, Belarusz felkészíti hadseregét arra az eshetőségre, ha megtámadnák. Lukasenka szerint úgy tűnik, hogy a szomszédos Lengyelország és Litvánia háborús előkészületeket tesz azzal, hogy lövészárkokat ásnak és tankcsapdákat készítenek a határaik mentén, illetve támadófegyvereket szereznek be. Hrodna lakosaihoz intézve szavait Lukasenka kijelentette: 

Hozzánk tartoztok. Senkinek sem engedünk át titeket.

Hrodna a két világháború között Lengyelország területéhez tartozott. Belarusz kedden háromnapos hadgyakorlatot kezdett az Ukrajnával, valamint az Európai Unió két tagállamával, Litvániával és Lengyelországgal közös határai mentén. A védelmi minisztérium Telegramon azt közölte, az ország nyugati részén lévő Hrodna és a keleti régióban lévő Homel környékén indított manőver célja a térségek védelmének megerősítése, valamint egy esetleges szükségállapot esetén történő műveletek szimulálása.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök (Fotó: AFP/Handout/Belarusz elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.