Cunamifigyelmeztetést adtak ki a vulkánkitörés után

Indonézia észak-celebeszi régiójának szigetein a cunamifigyeleztetést adtak ki hatóságok attól tartva, hogy a tegnap kitört Ruang vulkán összeomolhat, ami óriási szökőárat okozhat a környező szigeteken. A térségből több mint tízezer embert telepítettek ki.

2024. 04. 18. 7:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szökőár veszélyére figyelmeztették az Indonézia észak-celebeszi régiójának szigetein élőket, mert a hatóságok attól tartanak, hogy a Ruang vulkán, amely szerdán öt erős kitörést produkált, a tengerbe omolhat – számol be róla az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió. Az indonéziai Vulkanológiai és Földtani Katasztrófavédelmi Központ a vulkánkitörési riasztást a legmagasabb, négyes szintre emelte.

Mint arról beszámoltunk, a Ruang szigetén élő több mint nyolcszáz embert a szomszédos Tagulandang szigetre evakuálták. Azonban immár az a sziget sem számít biztonságosnak, így 

összesen mintegy 11 ezer embert menekítenek a regionális központba, Manadóba 

– írja a The Telegraph brit napilap. 
A 270 millió lakosú Indonéziában, amely a szeizmológiailag igen aktív úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, százhúsz aktív vulkán található. A most kitört Ruang 1871-ben már okozott katasztrófát, amikor egy kitörést követő szökőárban több százan vesztették életüket. 
 

Borítókép: Az Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ felvételén izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Celebesztől északra fekvő Ruang-sziget azonos nevű hegye Sitaróból nézve 2024. április 17-én (Fotó: MTI/EPA/Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.