Kijev nem áll készen a béketárgyalásokra az orosz elnöki szóvivő szerint

A Nyugat nem mond le arról, hogy beavatkozzon Oroszország belügyeibe – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

2024. 04. 12. 17:52
PESZKOV, Dmitrij; PUTYIN, Vlagyimir
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem úgy tűnik, mintha Kijev készen állna a konfliktus békés rendezésére – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Nem, nem érzik úgy, hogy készen állnak a tárgyalásokra

– fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint ez mindaddig így lesz, amíg Ukrajnában törvényhozási szinten tilalom van érvényben az Oroszországgal folytatott tárgyalásokra – írja a Lenta orosz hírportál. Hozzáteszik, Peszkov emlékeztetett arra is, hogy az erről szóló rendeletet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen írta alá.

A sajtótájékoztatón Peszkov arról is beszélt, hogy mi lenne a Moszkva és Kijev közötti új tárgyalások ideális helyszíne. Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő szavait kommentálva elhamarkodottnak nevezte azokat a találgatásokat, amelyek szerint Minszk alkalmas helyszín lenne erre.

Egyelőre nem, még nincsenek részletek. Korai erről beszélni 

– jegyezte meg a Kreml szóvivője.

Peszkov ugyanakkor nem zárta ki, hogy a 2022 márciusában készült isztambuli szerződés lehet az Ukrajnáról szóló tárgyalások alapja. 

Két év alatt azonban számos új realitás alakult ki, amelytől nem lehet elvonatkoztatni egy békeszerződés előkészítése esetén – emelte ki, és emlékeztetett arra is, azt, hogy Oroszország hajlandó a párbeszédre, a minap Vlagyimir Putyin orosz elnök is megerősítette.

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. április 11-én. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Gavril Grigorov

Az orosz elnök véleménye szerint Ukrajna csak sarokba szorította magát, amikor úgy döntött, hogy elutasítja a tárgyalásokat. Ha a párbeszéd hirtelen újraindul, Belarusz kész annak részévé válni – javasolta Lukasenka, miután tárgyalásokat folytatott az orosz elnökkel.

 

Nyugati beavatkozás Oroszország belügyeibe?

Sajtótájékoztatóján az elnöki szóvivő arról is beszélt,

a Nyugat nem mond le arról, hogy megpróbáljon beavatkozni Oroszország ügyeibe, különösen Vlagyimir Putyin orosz vezető beiktatását megelőzően. A hatóságok azonban megtanulták, hogyan kell ez ellen küzdeni.

Hozzátette, hogy „természetesen az olyan jelentős – különösen szimbolikus – eseményeket, mint az elnök beiktatása, ellenségeink mindig úgy tekintik, mint egy újabb alkalmat az Oroszország destabilizálására irányuló újabb kísérletekhez. Megtanultuk, hogyan kell ez ellen küzdeni és ellenállni. Együtt tanultuk meg” – fogalmazott Peszkov az újságíróknak.

Emlékeztetnek, Putyin a szavazatok 87,28 százalékával nyerte meg a március 17-én véget ért elnökválasztást. Peszkov az oroszokhoz szólva köszönetet mondott mindazoknak, akik szavaztak, függetlenül attól, hogy kire. Az orosz vezető beiktatására május 7-én kerül sor.

Borítókép: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.