Mindenki sorra kerül? Májusban lép életbe a kegyetlen ukrán mozgósítási törvény + videó

A hadköteleseknek legfeljebb hatvan napjuk lesz arra, hogy katonai nyilvántartásba vétessék magukat. Ellenkező esetben jön a bírság, a szankciók, végül bekopogtat a rendőrség is, mely erőszakot is alkalmazhat. Várhatóan a következő hónapok az Ukrajnából való szökésről fognak szólni.

2024. 04. 19. 9:13
ZELENSZKIJ, Volodimir; SZINYEHUBOV, Oleh
Harkiv, 2024. április 9. Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2) megtekinti tesz a harkivi régió védvonalánál zajló építkezést 2024. április 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Jobbról Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egészen egy hónap múlva, május 18-án lép életbe az a nemrég, második olvasatban is elfogadott ukrán mozgósítási törvény, mely számos jogfosztó elemet is tartalmaz. Mindez azonban nem veri ki a biztosítékot a képmutató Nyugaton, mely közrejátszott abban, hogy a modern kori Ukrajnából egy szögesdróttal körbekerített, szomszédjaitól drónokkal és helikopterekkel őrzött, hatalmas „koncentrációs tábor” váljon. 

Orosz légicsapásban megrongálódott lakóépület a Harkiv régióban lévő Lukjanciban 2024. április 16-án. (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)
Orosz légicsapásban megrongálódott lakóépület a Harkiv régióban lévő Lukjanciban 2024. április 16-án. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Így nevezik ugyanis Ukrajnát maguk az ukránok, akiknek tíz évvel ezelőtt még be tudták adni azt a maszlagot, hogy a szabadságért és az európai integrációért vérrel kell fizetniük. Mostanra azonban felfoghatatlanul sok ukrán vér folyt, ami a gátlástalan háborúpárti nyugati elitet hidegen hagyja.

 

Ezeket tartalmazza a jogszabály

A 18 és 60 év közötti ukrajnai hadköteles korúaknak hatvan napjuk lesz arra, hogy frissítsék az adataikat az illetékes hadkiegészítő parancsnokságokon, amennyiben pedig addig létrejön, úgy az online katonai kabinetben. Ellenkező esetben büntetésre és komoly szankciókra számíthatnak. A katonai behívók akkor is kézbesítettnek fognak számítani, hogyha azt személyesen nem vette át a hadköteles. Kötelezővé válik a katonakönyv az összes 18 és 60 év közötti férfinak, még azoknak is, akiknek felmentése van a szolgálat alól. Annak meglétét a hadkiegészítők munkatársai, a rendőrség és a határőrség alkalmazottai ellenőrizhetik, akik erre a napokban jogosultságot kaptak.

 Katonakönyv hiányában azok a férfiak sem léphetik át a határt, akiknek a jogszabály szerint erre joguk van (nagycsaládosok, árvákat nevelők, mozgáskorlátozottak). A törvény megszegőit 22 500 hrivnyás, vagyis mintegy 220 ezer forintos bírsággal sújthatják, és bevonhatják a jogosítványukat is. Amennyiben az illető a már említett hatvan napon belül nem jelenik meg a toborzóirodában, úgy a rendőrség erőszakot is alkalmazhat ahhoz, hogy bekísérje.

Halasztást kap a mozgássérült és leszázalékolt állampolgárok összes kategóriája, de sokaknak ismételten orvosi bizottság előtt kell igazolnia, hogy tényleg jogosult a mentességre. Felmentést kap az őket ápoló férfi hozzátartozó is. A 2024. február 24-e után rokkantságot szerzetteknek felülvizsgálatra kell menniük a sok csalás miatt. A pénzes ukrán elit gyermekei ugyanis így kaptak mentességet. A korlátozottan alkalmas kategóriát megszüntették, nekik ismét katonaorvosi bizottság elé kell állniuk, ahol eldöntik, hogy alkalmasak vagy mégsem a szolgálatra (mostanában már többnyire mindenki alkalmas, aki él és mozog). A nappali tagozatos egyetemi hallgatók is halasztást kapnak, kivételt a másoddiplomások képeznek. A katonai vezérkar kérésére törölték a szolgálati időkorlátot, amit korábban 36 hónapban határoztak meg. 

Mostantól tehát a háború végéig szolgálniuk kell az ukrán állampolgároknak. A demobilizálásról és a rotációról nem lesz külön törvény, ezt az ukrán kormánypártok képviselői is bejelentették. Az angyalbőr viselésének kötelezettsége alól viszont felmentették az erőszakszervezetek munkatársait. A rendőrség teljes mentességet kapott. Emellett a parlamenti képviselők segédei és a stratégiai fontosságú cégek vezetői is felmentést kaptak.

A sorkatonai szolgálat helyett kötelezővé válik az alapkiképzés, mely három és öt hónapos lesz. Az ukránok (nők és férfiak) 24 éves korukig választhatják ki, hogy mikor és mennyi időre mennek az alapkiképzésre. 2025-től bevezetik az általános katonai kiképzést az oktatási intézményekben is.

A hadiállapot idejére elkobozhatóvá válnak a civilek gépjárműi is. Amennyiben valakinek két autója van, az egyiket jogosan elvehetik a hatóságok, amit aztán a hadkiegészítők, a biztonsági szolgálat vagy a hadsereg is használhat. Amennyiben kár esik a járműben, úgy azt békeidőben az állam megtéríti az általa meghatározott összegben. 

Arról, hogy kinek a kocsiját veszik el, a helyi vezetés dönt. Az egyik ukrán politikai Telegram-csatorna szerint ez egy új korrupciós séma lesz, ahol nagy pénzek fognak forogni. Ráadásul a hadkiegészítők első körben már el is kezdték „fejni” a vállalatokat: amelyek nem akarják felajánlani az autóikat, azoknak az új kasztot képviselő, velejéig korrupt egyenruhásokat kell lefizetniük.

Katonakönyv nélkül a külföldön tartózkodó hadkötelesek sem vehetik igénybe a konzuli szolgáltatásokat. Nem igényelhetnek útlevelet, személyi igazolvány és jogosítványt sem.

Az a többgyerekes apa pedig, aki elvált, és három hónapig nem fizeti a gyermektartást, automatikusan elveszíti a mentességét, és mozgósítva lesz. Ilyen állampolgárból jelenleg húszezer van Ukrajnában, akikről a hatóságok nyilvántartást vezetnek. Ezáltal a mobilizáció már büntetőeszközzé is válik az Európai Unióba igyekvő Ukrajnában.

 

Az ukránok lábbal szavaznak

Kárpátalján, Asztély-Beregsurány ukrán oldalán érdekes eset történt szerdán. Egy beregszászi férfi jelentkezett határátlépésre, akinek a papírjait tüzetesebben meg akarta vizsgálni az ukrán határőrség, mielőtt átengedi. Sok ugyanis a hamis határátlépési engedély. A férfit bekísérték az irodába, aki meglógott onnan, és elkezdett Magyarország irányába futni. Az ukránok azonban utolérték, és a földre kényszerítették. A férfi azonban ügyesebb volt, kiszabadult, majd átszaladt a magyar oldalra, ahol már kulturált körülmények között átléphette a határt. 

A helyzet Ukrajna nyugati határainál mindenhol ugyanez. Odessza megyében, a moldovai határ mellett sokan az út mellett hagyják hátra az autóikat, és úgy menekülnek át a zöldhatáron. Már nem számít semmi, ha a túlélésről van szó.

A következő hónapok tehát egészen biztosan a szökésről fognak szólni Ukrajnában, július 17-től ugyanis mindenki ellen eljárást indítanak, aki az azt megelőző hatvan napban nem jelentkezett le a toborzóknál. Visszaszámlálás indul.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2) megtekinti tesz a harkivi régió védvonalánál zajló építkezést 2024. április 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Jobbról Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.