New Yorkban a Columbia egyetemen több százan tüntettek a túszok szabadon engedéséért és az egyre inkább elharapódzó antiszemitizmus ellen

A 2023. október 7-i véres izraeli terrortámadás után kialakult háború óta egyre inkább elszabadult az antiszemitizmus az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. A zsidó diákok rettegnek, félnek a fenyegetések és az atrocitások miatt. Pénteken New Yorkban a Columbia Egyetemen zsidó és keresztény szervezetek szolidaritási tüntetést hívtak össze, amelyen több százan vettek részt, többek között magyar zászlót is lengetve.

2024. 04. 27. 10:13
Izrael, Gáza, Túsz, Columbia Egyetem, Egyesült Államok
Az emberek részt vesznek a "Hozzátok haza most" tüntetésen, amelyben felszólítanak a Hamasz által 2023. október 7-én elrabolt izraeli túszok szabadon bocsátására, a Columbia Egyetemen kívül, 2024. április 26-án, New Yorkban Fotó: Timothy A.Clary /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban a Columbia Egyetemen keresztény és zsidó szervezetek felhívására több százan gyűltek össze, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a Hamász-terroristák által elrabolt 133 tússzal, továbbá, hogy megmutassák a zsidó és izraeli diákoknak, hogy nincsenek egyedül az Egyesült Államokban futótűzként terjedő antiszemitizmus közepette – számol be minderről a The Times of Israel. A demonstrációra két nappal azután került sor, hogy a Hamász közzétett egy videót Hersch Goldberg-Polinról, egy 23 éves amerikai-izraeliről, akit október 7-én fogtak el a Re'im kibuc közelében lévő Supernova zenei fesztiválon. 

A tüntetők a szolidaritási tüntetésen (Fotó: AFP)
A tüntetők a szolidaritási tüntetésen (Fotó: AFP)

A lap emlékeztet: a jelenleg fogva tartott 133 túsz azok között a 253 ember volt, akiket a 2023. október 7-én raboltak el és vittek a Gázai övezetbe a Hamász-terroristák, miután lerohanták Izrael déli részét, és 1200 ember öltek meg.

Az izraeli, amerikai, magyar és mexikói zászlók tengerében a tüntetők azt skandálták: „Hozzák haza őket most!”. Elénekelték a Hatikvah-t, az izraeli himnuszt, hangosan felolvasták az élő túszok nevét és a Hamász fogságában megöltekét egyaránt. A demonstrálók új plakátokat ragasztottak a régebbi plakátok maradványai fölé, amelyek közül néhányat Izrael-ellenes aktivisták téptek le. 

Egy végzős hallgató elmondta a lapnak nyilatkozva, hogy az elmúlt hat hónapban, különösen pedig az elmúlt héten pattanásig feszült a helyzet, elhatalmasodott az antiszemitizmus.

Az antiszemita sátortábor a Columbia Egyetem előtt (Fotó: Melissa Bender / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az antiszemita sátortábor a Columbia Egyetem előtt (Fotó: Melissa Bender / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Szerinte ez ellentétes annak az egyetemnek az értékeivel, amit tanulni választottak, és célba veszik őket, mint zsidó és izraeli diákokat lehetetlenné téve, hogy a közösség tagja legyenek, vagy hogy az egyetem környezetében tartózkodjanak. Egy szolidaritását kifejező izraeli-amerikai rapper elmondta, hogy két hét sem telt el a háborúból, amikor folyamatosan megkezdték a túszplakátok letépését. Mint ismertette, az egyetemek nem ellenőrzik a kampuszokat.

 

A tüntetést azért szervezték meg, mert az egyetem nyugati oldalán másfél hete tartó Izrael-ellenes sátortáborozás alakult ki, amely szinte teljesen meggátolta az egyetemi tevékenységet, és az adminisztráció kérései, fenyegetései és a lebontására irányuló tárgyalások ellenére is aktív maradt.

A diákok széles körben beszámoltak arról, hogy az elmúlt hónapokban az antiszemita retorika felerősödött az egyetemen, és a sátortábor központi és súlyosbító tényező volt. Ez azt eredményezte, hogy sok zsidó diák elhagyta az egyetemet, mert féltette a biztonságát, és menekült az Izrael-ellenes diákok és tanárok ellenséges viselkedése, zaklatása vagy elszigetelése elől.

A rendőrség a múlt héten kiürítette a sátrakat a gyepről, és 108 tüntetőt tartóztatott le birtokháborítás és akadályozás miatt. Néhány órán belül új tábort állítottak fel.

Az Egyesült Államokban elharapódzott az antiszemitizmus Fotó: NurPhoto via AFP
Az Egyesült Államokban elharapódzott az antiszemitizmus (Fotó: NurPhoto via AFP)

Azóta Nemat Shafik, a Columbia elnöke a nyugati gyep megszállásának megszüntetéséről tárgyalt a tüntetés vezetőivel, akik azt követelik, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatot a Tel-Aviv-i Egyetemmel. Az elnök többször meghosszabbította a tábor felszámolásának határidejét.

Sok tüntető azt mondta, hogy hitetlenkedve figyelik, ahogy az egyetem kezeli a helyzetet. Egy, a lapnak nyilatkozó tüntető elmondta, hogy a palesztinbarát diáktüntetők csak Izraelre összpontosítanak, amikor a Hamászra kellene összpontosítaniuk.

A Hamász atrocitásainak elítélése mellett a tüntetők azt is elítélték, hogy a túszokat több mint hat hónapja nem látogatta meg az ENSZ, a Vöröskereszt vagy más humanitárius szervezetek. A demonstrálók követelték a fogva tartott túszok azonnali szabadon bocsátását, és felrótták azt, hogy elmaradt az események miatti amerikai felháborodás, annak ellenére, hogy számos amerikai állampolgár is van a fogvatartottak között.

Borítókép: Az emberek részt vesznek a „Hozzátok haza most” tüntetésen, amelyben felszólítanak a Hamász által 2023. október 7-én elrabolt izraeli túszok szabadon bocsátására, a Columbia Egyetemnél 2024. április 26-án (Fotó: Timothy A. Clary / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.