Szlovák védelmi miniszter: a Nyugat-Balkán Európa belső udvara

Európa belső udvara, nem hátsó udvara a Nyugat-Balkán – hozott szemléletes hasonlatot Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter az érintett országok EU- és NATO-csatlakozása jelentőségének érzékeltetésére. Mint elmondta, hazája számára mindkét szervezethez való csatlakozás sikert hozott.

2024. 04. 26. 17:35
KALINÁK, Robert
Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter beszédet mond a Védelmi ipari kiállítással egybekötött Budapest Security Dialogue konferencia megnyitóján a Budapest Marriott Hotelben 2024. április 26-án. Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó időben a jó helyen vagyunk – mondta Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter a Budapest Security Dialogue védelmi ipari kiállítással egybekötött konferencián. Szlovákia csatlakozása az EU-hoz és a NATO-hoz komoly sikert hozott az ország számára – tette hozzá.

Az európai integráció minden eddiginél komolyabb szerepet játszik a biztonságunkban és stabilitásunkban

– fogalmazott Kalinák.

Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szlovénia és Ausztria teljes mértékben támogatja a Nyugat-Balkán országainak európai uniós és NATO-csatlakozását. Az érintett államok még 2003-ban Thesszalonikiben kaptak ígéretet a csatlakozásra, de ez csak Horvátország esetében valósult meg – mutatott rá a tárcavezető. A teljes Nyugat-Balkán népessége kisebb, mint Romániáé, a GDP-jük Magyarországénak hetven százaléka, így nem jelentene gazdasági kihívást az EU számára az integrálásuk.

Földrajzi értelemben pedig a Nyugat-Balkán nem az EU hátsó udvara, hanem a belső udvara

– emelte ki Kalinák.

A csatlakozási folyamat elakadásának okaiként az EU-t érintő válságokat jelölte meg, hozzátéve, hogy most megváltozott a hozzáállás. A Nyugat-Balkán országai között fennálló véleménykülönbségek feloldására azt a megoldást javasolta, amelyet Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök alkalmazott jó két évtizeddel ezelőtt a két ország közti, akkor némiképp fagyos kapcsolatok javítására:

azokra a kérdésekre kell összpontosítani, amelyek összekötnek.

Még ha a csatlakozási folyamat lassan haladt is, a nyugat-balkáni régiót nem felejtette el az EU, hiszen gazdaságilag és biztonsági szempontból is komoly összefonódásról beszélhetünk – mutatott rá Kalinák. Az EU a régió legnagyobb befektetője és kereskedelmi partnere.

Az Európai Unió jobban készen áll a Nyugat-Balkán csatlakozására, mint valaha, azonban cselekednünk kell, mert a politikai lendület rendszerint rövid életű

– húzta alá a szlovák miniszter.

Borítókép: Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter beszédet mond a védelmi ipari kiállítással egybekötött Budapest Security Dialogue konferencia megnyitóján a Budapest Marriott Hotelben 2024. április 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.