Biden szerint a kudarcos migrációs politika erősebbé tette Amerikát

Idegengyűlölőnek nevezte az ország egyik fontos szövetségesét Joe Biden amerikai elnök, aki azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok gazdasága szárnyal, és a migránsok erősebbé teszik az országot. A felmérések szerint a választók némileg másképp látják a migrációt.

2024. 05. 03. 10:37
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai gazdaság teljesítményét dicsérte és az ország fontos szövetségeseit sértette vérig Joe Biden amerikai elnök egy kampányeseményen – számolt be róla a The Guardian brit napilap. Az államfő szerint Amerikát a bevándorlók teszik erőssé, Kína, Oroszország, Japán és India pedig azért küzd gazdasági problémákkal, mert idegengyűlölők, és nem akarnak migránsokat befogadni.

Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

E négy ország egy kalap alá vétele azért érdekes, mert míg az első kettő az Egyesült Államok ellenségeinek számít, Japánnal és Indiával igen szoros viszonyt ápol Washington, kritikus fontosságú szövetségeseinek számítanak Ázsiában. Kisida Fumio japán miniszterelnököt mindössze három héttel ezelőtt látta vendégül Biden, Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig tavaly nyáron tett hivatalos állami látogatást Washingtonban. Bár sem India, sem Japán nem reagált hivatalosan az amerikai elnök szavaira, azok azért nem maradtak észrevétlenek – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Nem idegengyűlölők vagyunk, csak óvatosak, miután látjuk a kudarcaitokat

– szúrt vissza az X-en Kamija Szohei japán képviselő, hozzátéve, hogy

Biden megjegyzése az országa belügyeibe való beavatkozás.

A fősodratú média igyekezett Biden szavait a 81 esztendős elnökre az utóbbi időben egyre jellemzőbb szerencsétlenkedésként tálalni, azonban a Breitbart amerikai hírportál szerint a probléma nagyobb. Biden ezúttal nem elszólta magát, hanem tényleg a migráció ösztönzését tekinti gazdasági stratégiának, ahelyett, hogy a fejlődő országokba irányuló amerikai exportot ösztönözné vagy a termelékenységi mutatókon igyekezne javítani.

 

A választók másként látják a migrációt

A közvélemény-kutatások szerint a gazdaság és a migráció valóban a választók érdeklődésének középpontjában áll, de nem egészen úgy, ahogy azt Biden szeretné. A felmérések rendre azt találják, hogy az amerikaiak épp a gazdaság kezelését látják Biden egyik gyenge pontjának, a migráció pedig a kampány egyik fő kérdésévé vált.

A választók 78 százaléka, vagyis több mint háromnegyede krízisnek vagy súlyos problémának tartja a migránsok invázióját, 80 százalékuk szerint pedig a kormány rosszul vagy nagyon rosszul kezeli a helyzetet – mutat rá a Pew Reasearch kutatása.

Az amerikaiak egyre kevésbé tolerálják, hogy a Biden-kormányzat által az országra szabadított illegális migránsok miatt veszélyesebbé válnak a városaik. A migránsok erőszakos bűncselekményeket követnek el, amelyek nemegyszer következmények nélkül maradnak. Nemrégiben nagy port vert fel Laken Riley georgiai egyetemi hallgató meggyilkolása, akivel egy olyan venezuelai végzett, akit a korábbi bűncselekményei miatt már ki kellett volna toloncolni; de ilyen  Kate Steinle ügye is, akit néhány éve az otthonától nem messze lőtt hátba egy illegális migráns, akit aztán felmentettek.

Napi tíz-tizenötezer illegális migránst nem lehet elrejteni. Az elmúlt három évben ráadásul megváltozott a migránsok magatartása, merészebbek lettek. Rátámadnak a határőrökre, a Nemzeti Gárda tagjaira, a járőröző helyi rendőrökre. Ez nem az üldöztetés elől menekülő menedékkérők magatartása. Az emberek kihasználják a menedékkérelem rendszerét

– érzékeltette a helyzet súlyosságát Robert Law, az America First Policy Institute belbiztonsági központjának igazgatója egy lapunknak adott interjúban.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/UPI/Bonnie Cash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.