Hszi Csin-ping európai útja állt Macron és Scholz találkozójának középpontjában

Olaf Scholz német kancellár csütörtök este Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott egy vacsorán, amelyen az Európai Unió Kína politikájáról tárgyaltak.

Forrás: Politico2024. 05. 03. 9:19
MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa (CRIF) létrejöttének 80. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2024. március 18-án. Fotó: Yoan Valat Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két fajsúlyos uniós vezető félhivatalos találkozójára mindössze néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt került sor. A német kancellár feleségével együtt találkozott a francia elnökkel és annak feleségével egy párizsi étteremben, írja névtelen kormányzati forrásokra hivatkozva a Politico.

Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár 2024. március 15-én egy sajtótájékoztatón beszél (Fotó: AFP/Tobias Schwarz)

A megbeszélés egyik fő témája minden bizonnyal Hszi Csin-ping látogatása volt, aki vasárnap érkezik három napos látogatásra Franciaországba, majd a kínai elnök tovább utazik Szerbiába és Magyarországra, írta a lap.

Scholz és Macron az elmúlt években többször is összetűzésbe került egymással, legutóbb februárban, amikor a francia elnök azt javasolta, hogy a szövetségesek szárazföldi csapatokat küldjenek Ukrajnába, amit a német kancellár határozottan elutasított. Scholz és Macron emellett nem ért egyet a támogatott kínai elektromos járművekre kivetett uniós vámok esetleges bevezetésével kapcsolatban sem.

Az EU és Kína közötti feszültségek egyike ugyanis az elektromos autókkal kapcsolatos. A francia elnök szerint az elektromos autókra az európai piacon 10 százalékos adót vetnek ki, miközben azok gyártását a kínai kormány kiemelten támogatja. Ezzel szemben az európai elektromos járművek, amelyek esetében „Európa szabályozza a gyártóknak nyújtott támogatásokat”, a kínai piacon 15 százalékos adót fizetnek.

Nagyon pragmatikusnak kell lennünk, és stratégiai érdekeink szempontjából kell vizsgálnunk ezt a kérdést. 

– mondta óvatosan Macron, írta a La Tribune.

 

A versenynek tisztességesnek kell lennie

A párizsi vacsorán egyes források szerint Macron megpróbálhatta meggyőzni a kancellárt, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett csatlakozzon hozzá a kínai elnökkel történő találkozóján.

Olaf Scholz áprilisi sanghaji látogatása során felszólította a kínai kormányt, hogy a tisztességes verseny fennmaradása érdekében csökkentse az agresszív támadásokat az európai piaccal szemben, és kezelje jobban a nyugati cégeket.

Chancellor Scholz in China
Hszi Csin-ping, Kína elnöke fogadja Olaf Scholz szövetségi kancellárt (SPD) az Állami Vendégházban (Fotó: DPA/AFP/Michael Kappeler)

Scholz olyan német cégek vezetőivel utazott Kínába mint a Siemens, a BMW és a Mercedes-Benz, és azt próbálta elérni, hogy az ázsiai gazdasági nagyhatalom hagyjon fel diszkriminatív üzleti gyakorlataival, különben az Európai Uniónak nem lesz más választása, mint fokozni a védelmi mechanizmusokat vele szemben, írta meg lapunk korábban.

A német–francia félhivatalos találkozó másik témája minden bizonnyal az uniós politika, különösen a védelmi és annak finanszírozása volt. Macron erőteljesen szorgalmazza a védelmi kötvények bevezetését, amely közös európai adósságkibocsátást jelentene a katonai beruházások finanszírozására. Scholz eddig azonban elutasította ezt az ötletet.

Öt év után először érkezik Európába Hszi Csin-ping – a tervek szerint a kínai elnök Magyarország mellett Szerbiába és Franciaországba is ellátogat. Hivatalos útját vasárnap kezdi meg, Budapestre Francia és szerbiai látogatása után május 8-án érkezik. A találkozó, amely egybeesik a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójával, nemcsak a két ország kapcsolata szempontjából, de globális szinten is jelentős – hangsúlyozta lapunknak Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete.

Párizsban Emmanuel Macron a Bloomberg információi szerint azt szeretné elérni Hszi Csin-pingnél, hogy a kínai elnök Vlagyimir Putyinra nyomást gyakorolva vessen véget az orosz–ukrán háborúnak. 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2024. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.