Megérkezett Hszi Csin-ping Párizsba + videók

A kínai elnököt Gabriel Attal francia miniszterelnök fogadta a a párizsi Orly repülőtéren. A kínai elnöki pár kétnapos hivatalos látogatást tesz Franciaországban majd ezt követően továbbutazik Szerbiába és Magyarországra.

2024. 05. 05. 19:12
HSZI Csin-ping; PENG Li-jüan
Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan érkezik a párizsi Orly repülõtérre 2024. május 5-én. A kínai elnöki pár kétnapos hivatalos látogatást tesz Franciaországban. Fotó: Stephane De Sakutin Forrás: MTI/EPA/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan megérkezett a párizsi Orly repülőtérre vasárnap. A kínai elnöki pár kétnapos hivatalos látogatást tesz Franciaországban. Hszi Csin-ping a francia fővárosban hivatali kollégájával, Emmanuel Macronnal is egyeztet. A témák között várhatóan a kereskedelmi viszonosság és az ukrajnai háború megoldásának keresése áll a középpontban.

A tervek szerint Hszi hétfőn találkozik Macronnal, aki előzetesen egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Szakértők kiemelték, az, hogy egyszerre három országba is elutazik a kínai elnök, annak a jele, hogy tovább fejlődnek a kínai–európai kapcsolatok. Macron – konkrét országok megnevezése nélkül – hangsúlyozta egy korábbi interjújában, az EU megosztott a kínai kapcsolatok ügyében. Miközben egyes tagállamok lehetőséget látnak a keleti nagyhatalomban, más országok riválist látnak Kínában. Márpedig előzetes jelentések inkább az előbbit támasztják alá: a Reuters hírügynökség tegnap arról cikkezett, hogy Peking ötven darab Airbus típusú repülőgépre adhat le rendelést. 

A kínai elnök a francia útját követően Szerbiába utazik tovább, majd Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására május 8–10. között hivatalos állami látogatásra érkezik Magyarországra.

A jelképesnek is tekinthető találkozó egybeesik a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójával. A megbeszéléseken szó esik majd a kétoldalú kapcsolatok mellett a kínai–EU-kapcsolatokról és a közös érdekű regionális kérdésekről is – árulta el a diplomata, aki egyben reményét fejezte ki, hogy a találkozó új lendületet ad majd a két ország együttműködésének. Az ázsiai nagyhatalom és az EU kapcsolata szempontjából nem csupán Hszi elnök látogatásának, de a júliusban kezdődő magyar elnökségnek is komoly szerepe lehet. Kína számít arra, hogy Magyarország aktívabb és pragmatikusabb Kína-politikára ösztönzi majd az uniót – mondta el korábbi sajtótájékoztatóján Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete.

A belgrádi látogatás időpontja egyébként szintén szimbolikus: 1999. május 7-én csapódtak be a belgrádi kínai nagykövetség épületébe egy NATO-műveletben az amerikai bombák.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan érkezik a párizsi Orly repülőtérre 2024. május 5-én. A kínai elnöki pár kétnapos hivatalos látogatást tesz Franciaországban (Fotó: MTI/EPA/AFP/Stephane De Sakutin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.