A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Így búcsúztatta a dortmundi Sárga Fal a legendát, Marco Reus elköszönt + videó

Góllal, gólpasszal és kiütéses győzelemmel búcsúzott Marco Reus a Dortmund szurkolóitól az utolsó meccsén a legendás Sárga Fal előtt. A sérülései miatt a világ egyik legpechesebb futballistájának tartott német klasszis tizenkét év után távozik a Dortmundtól az idény végén, az utolsó hazai meccsén pedig díszsorfalat álltak neki.

2024. 05. 18. 19:13
Bundesliga - Borussia Dortmund vs SV Darmstadt 98
Marco Reus a Dortmund híres B-közepével, a Sárga Fallal körülvéve, a lelátón búcsúzott el az utolsó hazai meccse után a klub színeiben. Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dortmund 4-0-ra legyőzte az utolsó helyezett Darmstadtot a Bundesliga utolsó, 34. fordulójában szombat délután, ám ez a nap ott főként egy emberről szólt: Marco Reus elbúcsúzott a szurkolóktól. A 34 éves támadó szerződése az idény végén lejár, azt pedig már korábban bejelentették, hogy ezt nem hosszabbítják meg, így Reus tizenkét év után elhagyja szeretett klubját, amelybe 2012-ben tért haza, de egyébként ott is nevelkedett.

Bundesliga - Borussia Dortmund vs SV Darmstadt 98
Marco Reus a magasban, a Dortmund megünnepelte a búcsúzó legendát. Fotó: EPA/Friedelmann Vogel

Reus búcsúja nem is lehetett volna szebb: a Dortmund vezető gólja előtt ő adta a gólpasszt Maatsennek a 30. percben, majd nyolc perccel később ő maga is betalált a kapuba. A négy dortmundi gólból hármat a pályán élt meg, a 82. percben cserélték le, hogy a közönség méltóképpen elköszönhessen tőle. A legendás dortmundi Sárga Fal felállva tapsolt a búcsúzó legendának, csapattársai pedig díszsorfalat álltak neki, ahogy lejött a pályáról. Reus láthatóan meghatódott (videó a cikk végén).

Dortmund kitaszított és visszafogadott fia

Marco Reus Dortmund szülötteként hatévesen, 1996-ban került a rá következő évben BL-győztes klub utánpótlásába. S ha csak rajta múlt volna, nem is játszott volna sehol máshol. A Dortmund szurkolójaként nőtt fel, és fiatalon csak azért játszott más klubban, mert nem tartottak rá igényt. A fájdalmas pillanat 2006-ban jött el. Amint betöltötte a 16-ot, a Dortmund eltanácsolta, mert úgy ítélték meg, hogy túl kicsi és törékeny volt a profi futballhoz.

– Nagyon fájdalmas volt számomra, hogy mennem kellett – nyilatkozta később Reus a The Guardiannek. – Amikor a teljes gyerekkorodat egy csapatban töltöd, szeretnéd ott megtenni a következő lépést. Különösen, ha szurkolója is vagy annak a klubnak.

Reus a német harmadosztályú Rot Weiss Ahlenhez került, ahol sikerült megmentenie a karrierjét, 2009-ben a Bundesligában szereplő Mönchengladbach vitte el. Ott hamarosan az egyik legnagyobb német tehetségnek nőtte ki magát, 2012-ben 18 góllal és 12 gólpasszal zárta a bajnoki idényt, és bekerült a német válogatott Európa-bajnoki keretébe. A Dortmund ekkor kapcsolt, és 17 millió euróért visszavásárolta a támadót, akit el sem kellett volna engednie.

Marco Reus, a legpechesebb futballista?

A hazatérés időzítése Reus szempontjából különösen balszerencsés volt, hiszen a Jürgen Klopp-vezette Dortmund az ezt megelőző két évadban nyerte meg a Bundesligát, amivel alaposan feldühítette a trónjától megfosztott Bayern Münchent. A bajorok tanultak a hibáikból, és a Bayer Leverkusen idei tarolásáig mindig nyertek, tavaly például az utolsó fordulóban csavarták ki a bajnoki címet a Dortmund és Reus kezéből.

A közönségkedvenc legnagyobb balszerencséje mégis az volt, hogy élete csúcsformájában, sérülés miatt lemaradt a 2014-es brazíliai világbajnokságról, amelyen a német válogatott nélküle szerezte meg az aranyérmet. Reus abban az idényben 44 meccsen 23 gólt és 22 gólpasszt jegyzett a Dortmundban, ő volt a legjobb formának örvendő német futballista, de közvetlenül a vb előtt az Örményország ellen 6-1-re megnyert felkészülési találkozón megsérült. Megható volt, ahogy az Argentína elleni vb-döntőben a győztes gólt szerző Mario Götze egy Reus-feliratú válogatott mezt szorongatott a kezében a pályán.

– Topjátékosokként sok pénzt keresünk, de az összes pénzemet odaadnám azért, hogy egészséges legyek, és azt csinálhassam, amit a legjobban szeretek, futballozhassak – nyilatkozta Reus a sérüléseiről.

Nem a 2014-es vb volt az egyetlen nagy torna, amiről hasonló okból lemaradt. Még mindig csúcsformában, a 2016-os Eb-t is sérülés miatt hagyta ki, majd a 2022-es katari vb-től is sérülés tartotta távol. Az idei német Eb-keretben komolyabban már szóba sem jött a neve.

A BL-döntő lehet az utolsó nagy dobása

Reus eddig 428 meccsen 170 gólt ért el a Dortmund színeiben, ez utóbbival a második helyen áll a csapat valaha volt legjobb góllövőinek a rangsorában. Egyedül Adi Preissler előzi meg, aki 177-szer volt eredményes, őt már aligha fogja be az egyetlen meccsen, ami hátravan a dortmundi pályafutásából.

Június elsején a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntőben léphet pályára utoljára szeretett csapatában a londoni Wembley-ben. Ott, ahol 2013-ban egyszer már játszott BL-döntőt, de azt elvesztette a Bayern München ellen. Mindössze Német Kupát és német Szuperkupát nyert pályafutása alatt, az utolsó nagy dobása a BL-győzelem lehetne. Tőle aligha sajnálná bárki.

Így köszönt el Marco Reus:

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30 000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.