Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

A NATO európai szárazföldi háborút tervez

Az amerikai csapatok az öt kijelölt kikötő valamelyikében szállnának partra, és előre megtervezett logisztikai útvonalak mentén vetnék be őket, hogy ellensúlyozzanak egy esetleges moszkvai támadást.

Forrás: V4NA2024. 06. 07. 16:03
Pabrade, 2024. május 29.
Leopard 2A6 harckocsi manõverezik a Grand Quadriga 2024 fedõnevû litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvõ Pabrade gyakorlóterén 2024. május 29-én. Az európai védelmi mûveleteket szimuláló NATO-gyakorlaton több mint 12 ezer német katona vesz részt. A Grand Quadriga 2024 a német szárazföldi erõk legnagyobb hadgyakorlata az ukrajnai orosz háború 2022 februári kezdete óta.
MTI/AP/Mindaugas Kulbis
Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO több szárazföldi folyosót alakít ki, hogy egy Oroszország elleni háború esetén az amerikai csapatokat a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban eljuttassa a frontvonalhoz – írja a The Telegraph brit lap. A tengerentúli csapatok az öt kijelölt európai kikötő valamelyikében szállnának le, a partraszállás elsődleges fogadója Hollandia lenne, de Olaszország, Görögország, Törökország és Norvégia is szóba jöhet. Alexander Sollfrank altábornagy, a NATO Mögöttes Támogató és Felkészítő Parancsnokságának (JSEC) vezetője szerint a hatalmas logisztikai bázisok ideje lejárt, és a logisztikai útvonalak váltak kulcsfontosságú prioritássá. A katonai vezető felhívta a figyelmet a légvédelem hiányára is a védelmi szövetség keleti szárnyán – idézi a lapot a Remix News.

Az amerikai csapatok öt kikötő valamelyikében szállnának partra, és előre megtervezett logisztikai útvonalak mentén vetnék be őket, hogy ellensúlyozzanak egy esetleges moszkvai támadást.

A NATO vezető tisztviselői korábban már figyelmeztettek arra, hogy a nyugati kormányoknak fel kell készülniük egy Oroszországgal való konfliktusra a következő két évtizedben. A logisztikai útvonalak kulcsfontosságú prioritássá váltak azóta, hogy a védelmi szövetség vezetői tavaly a litvániai Vilniusban tartott csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy háromszázezer katonát tartanak készenlétben a szövetség védelmére.

A jelenlegi tervek szerint az amerikai csapatok Rotterdamban, holland kikötőkben szállnának partra, majd vonattal szállítanák őket Németországon keresztül Lengyelországba. A háttérben azonban már folynak a tárgyalások az útvonalak más kikötőkre való kiterjesztéséről, hogy a szárazföldi kommunikációt ne zavarhassák meg az orosz erők – hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A JSEC parancsnoka, Sollfrank elmondta:

Az ukrajnai orosz háborút figyelve és értékelve megfigyeltük, hogy Oroszország megtámadta Ukrajna logisztikai bázisait. Ebből azt a következtetést kell levonni, hogy egyértelmű, hogy a hatalmas logisztikai bázisok, ahogyan Afganisztánból és Irakból ismerjük, többé nem lehetségesek, mert egy konfliktushelyzetben nagyon korán megtámadják és megsemmisítik őket.

A NATO légvédelmi rendszereinek helyzete szintén kiemelt aggodalomra ad okot. – Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor elegendő légvédelemmel rendelkezünk. Ez jó példa arra a katonai alapelvre, hogy ha mindenhol erős akarsz lenni, akkor sehol sem vagy erős – tette hozzá a parancsnok.

 

Borítókép: Leopard 2A6 harckocsi manőverezik a Grand Quadriga 2024 fedőnevű litván–német NATO-hadgyakorlaton (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.