Az ukrán minisztérium cáfolja, hogy az ukránok hidegben és sötétségben fognak élni

Az ukrán energiaügyi minisztérium cáfolta a brit Financial Times cikkét, orosz propagandának nevezve azt. Az energiaügyi minisztérium megjegyezte, hogy az újságírók névtelen forrásokra hivatkoztak, amelyeket nem erősítettek meg.

Forrás: KP.ua2024. 06. 06. 21:56
Russians hit Kharkiv with S-300 missile at night
Egy villanyszerelő vizsgálja az orosz rakétatámadás által okozott károkat az északkelet-ukrajnai Harkovban 2024. május 10-én. Fotó: Vjacseszlav Madijevszkij Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit Financial Times Oroszország kiiktatta Ukrajna áramtermelésének több mint felét címmel közölt cikket június 5-én, melyre az ukrán energiaügyi minisztérium Facebook-oldalán reagált.

A cikk névtelen ukrán kormányzati forrásokra hivatkozik. Ez megkérdőjelezi a közölt információk megbízhatóságát, mivel azokat hivatalos források nem erősítették meg. A névtelen forrásokra való hivatkozások konkrét megerősítés nélkül nem megbízható információk, és a következtetések manipulatívak lehetnek

– áll a közleményben, írta a KP.ua portál.
Az energiaügyi minisztérium megjegyezte, hogy az ukrán hatóságok meg nem nevezett képviselője a cikkben azt állítja, hogy „fel kell készülnünk a hidegben és sötétben való életre”. Ennek a kijelentésnek szerintük az a célja, hogy félelmet és pánikot keltsen a lakosság körében.

A cikk téves információkat tartalmaz, amelyeket tényként tüntetnek fel, teszi hozzá az ukrán szaktárca. Szerintük a cikk azt állította, hogy május 31-én döntés született a háztartások villamosenergia-díjának kétszeresére emeléséről, holott az csak 63 százalékkal nőtt. Ez nyílt hazugság és manipuláció. Azért, hogy a hitelesség látszatát keltse, a cikk keveri a valós és hamis adatokat, és az olvasó érzelmeire apellál

– közölte az energiaügyi minisztérium.

Emergency Power Blackouts In Odesa, Amid Russia's Invasion Of Ukraine
Az ukrán energiarendszer ellen november 15-én végrehajtott hatalmas rakétatámadás után bekövetkezett részleges áramszünet Odesszában és a régióban komoly próbatétel a dél-ukrajnai Odessza lakóinak (Fotó: NurPhoto/AFP/STR)

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az ukrán információs térben jelentősen megnőtt az energiával kapcsolatos megfélemlítésre és társadalmi feszültség keltésére alkalmas információk száma, ezért arra kérik a lakosságot, hogy csak hivatalos forrásokból tájékozódjanak.

Borítókép: Egy villanyszerelő vizsgálja az orosz rakétatámadás által okozott károkat az északkelet-ukrajnai Harkivban 2024. május 10-én. (Fotó: NurPhoto/AFP/Vjacseszlav Madijevszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.