Fertőző betegségeket hurcolnak be a migránsok

A mértéktelen migráció egy súlyos következményére hívták fel a figyelmet a közelmúltban.

Forrás: V4NA2024. 06. 05. 18:10
Eagle Pass, 2023. szeptember 22.
Illegális bevándorlók elszállításukra várakoznak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerûbb átkelõfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba.
MTI/EPA/Adam Davis
Fotó: Adam Davis
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump volt elnök a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy az amerikai–mexikói határon átkelő migránsok fertőző betegséget hoznak magukkal.

Terroristaként jönnek be. Sok-sok terrorista jön be, és az emberek súlyos fertőző betegséggel érkeznek

– mondta Trump a WABC New York-i rádióállomásnak adott interjújában, hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. Trump már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy rég legyőzöttnek hitt betegségek és járványok jelentek meg újra az Egyesült Államokban. Akkor a The National Pulse című lapnak adott interjújában azt mondta, hogy az illegális bevándorlók megmérgezik az országot. Ezt az állítást decemberben megismételte egy New Hampshire-i nagygyűlésen.

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is többször elismerte már, hogy a migránsok valóban gyakrabban hordoznak fertőző betegségeket, mint az őshonos népesség. 

A WHO nyilatkozata szerint a probléma az, hogy a migránsok legtöbbször nincsenek megfelelően beoltva a betegségek ellen. 

Ezt a kijelentést megpróbálták azzal tompítani, hogy annak viszont nem túl magas a valószínűsége, hogy megfertőzzék a befogadóországok lakosságát, mivel azoktól általában jól elkülönülnek, emelte ki a szervezet. Csakhogy akkoriban egyre több ilyen esetről érkezett jelentés. Svédországban például folyamatosan nőtt a Leishmaniasis-fertőzések száma, amely elsősorban Afrikában, valamint a Földközi-tenger vidékén terjed. Egy svéd egyetem közleménye szerint a megbetegedések száma főleg a 2015-ös migránsáradat miatt emelkedett meg.

Emlékezetes, 2019-ben a jelentős muszlim migráns hátterű lakossággal rendelkező brüsszeli Schaarbeek nevű kerület akkori polgármestere, Bernard Clerfayt vizsgálatot rendelt el, miután különböző, fertőző betegségekről érkeztek jelentések a brüsszeli északi pályaudvarról. A helyi buszvezetők már meg sem álltak ezen a helyen, mert attól féltek, hogy kapcsolatba kerülnek a betegségekkel. A pályaudvaron állítólag jelen volt a tuberkulózis, a rühesség és a malária is.

Borítókép: Illegális bevándorlók elszállításukra várakoznak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón (Fotó: MTI/EPA/Adam Davis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.