Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Így kezdődhet a világháború: Amerika szabad utat enged Ukrajnának az Oroszország elleni támadásban

Antony Blinken arra utalt, hogy a Harkivon túli oroszországi területeken is bevethetik a nyugati fegyvereket az ukránok.

2024. 06. 02. 10:31
Antony Blinken külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél a NATO külügyminiszterek informális ülésének végén Prágában, a Cseh Köztársaságban 2024. május 31-én.
Antony Blinken külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél a NATO külügyminiszterek informális ülésének végén Prágában, a Cseh Köztársaságban 2024. május 31-én. Fotó: Lukas Kabon / ANADOLU / Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra is azt fogjuk tenni, amit eddig is tettünk, ami a következő: szükség szerint alkalmazkodni és kiigazítani – mondta Antony Blinken egy prágai sajtótájékoztatón, a vezető diplomaták kétnapos találkozója végén a New Times beszámolója szerint. 

Blinken egy riporter kérdésére válaszolt, hogy az Egyesült Államok engedélyezheti-e Ukrajnának, hogy amerikai gyártmányú fegyvereket használjon Oroszországban mélyebbre mért csapására. Az „alkalmazkodni és kiigazítani” kifejezést Blinken használta szerdán a moldovai Chisinauban tartott sajtótájékoztatón, hogy azt sugallja, hogy Biden jelentős politikai váltásra készül, és engedélyt ad Ukrajnának a fegyverekkel történő csapásra Oroszország területén, ahogyan azt ukrán és európai vezetők hetek óta sürgetik.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pénteken Prágában egy sajtótájékoztatón kijelentette, üdvözli az Ukrajnára vonatkozó korlátozások lazítását, és hogy a szövetséges kormányok vezető diplomatái némi előrelépést értek el az Ukrajnáról folytatott megbeszéléseken.

– Megállapodtak abban, hogy a NATO-nak nagyobb koordinációs szerepet kell játszania az Ukrajnának nyújtott katonai segélynyújtásban, és a tagországoknak évente legalább negyvenmilliárd eurónyi segélyt, mintegy 43 milliárd dollárt juttatnak „ameddig szükséges”. Ez kiszámíthatóságot adna Ukrajnának a hosszú távú védekezés tervezésében – tette hozzá.

– A diplomaták abban is megegyeztek, hogy megpróbálják lerövidíteni Ukrajna útját a NATO-tagság felé – mondta.

Biden elnök titok már engedélyezte Ukrajnának, hogy a harkivi térségben használja oroszok elleni csapára az amerikai fegyvereket

Borítókép: Antony Blinken külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél a NATO külügyminiszterek informális ülésének végén Prágában, a Cseh Köztársaságban 2024. május 31-én. (Fotó: Lukas Kabon/ANADOLU/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.