Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kocsis Máté: Szó sem lehet róla, hogy a Fidesz egy szélsőségesen magyarellenes párttal üljön egy frakcióban az EP-ben

A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába.

2024. 06. 19. 21:33
Úzvölgye, 2019. június 6.
Román résztvevõk, mielõtt a csendõrsorfalat erõszakkal áttörték az úzvölgyi katonatemetõ bejáratánál, majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án.
MTI/Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) bejelentette, hogy az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett képviselői csatlakoznak az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához. 

A hírre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán reagálva azt írta:

A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az AUR európai parlamenti kampányában is megfogalmazott magyarellenes kijelentéseket. Többek között

egy „ronda, soviniszta kreálmánynak” nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) George Simion, az AUR elnöke. A politikus egy erdélyi kampányrendezvényen pedig azt is kijelentette, hogy az RMDSZ országos szinten az AUR „politikai ellensége”.

Az AUR egyébként évek óta magyarellenes üzeneteket fogalmaz meg, az egyik főszervezője az úzvölgyi katonatemető elleni soviniszta, kegyeletsértő hadjáratnak.

Dan Tanasa AUR-képviselő több száz pert indított az utóbbi években a magyar nyelvű feliratok erdélyi, köztéri használata ellen, ebből jó néhányat megnyert.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke több alkalommal is a magyarság ellenségének nevezte az AUR-t.

Borítókép: Román résztvevők, mielőtt a csendőrsorfalat erőszakkal áttörték az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.