Örményország kilép az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből

Örményország miniszterelnöke szerdán bejelentette azon szándékát, hogy kilép a hat volt szovjet államból álló, orosz vezetésű biztonsági szövetségből.

Forrás: Euronews2024. 06. 13. 16:15
Nikol Pasinján örmény miniszterelnök beszédet mond a parlament ülésén Jerevánban 2024. június 13-án. Fotó: KAREN MINASYAN Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nikol Pasinján miniszterelnök a parlamentben elmondta, kormánya később dönt arról, mikor lép ki a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (ODKB), amely Oroszországot, Fehéroroszországot és a volt szovjet közép-ázsiai országokat, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Tádzsikisztánt tömöríti.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök beszédet mond a parlament ülésén Jerevánban 2024. június 13-án. (Fotó: AFP/KAREN MINASYAN)

Az Oroszországgal évek óta egyre szélesedő szakadék következtében Örményország korábban befagyasztotta részvételét a szövetségben, lemondta a közös hadgyakorlatokon való részvételét, és elutasította az ODKB csúcstalálkozóit, írja az Euronews.

Pasinján szerdán a parlamentben először mondta ki, hogy Örményország ki fog lépni az ODKB-ból, és hogy a kormány később dönt arról, hogy mikor teszi meg a végső lépést. Az orosz hatóságok részéről egyelőre nem érkezett kommentár.

Örményország kapcsolatai Oroszországgal, régi szponzorával és szövetségesével egyre feszültebbé váltak, miután Azerbajdzsán szeptemberben villámgyors katonai hadjáratot indított a karabahi régió elfoglalására, véget vetve az örmény etnikai szeparatista uralom három évtizedének.

Az örmény hatóságok azzal vádolták a 2020 óta Hegyi-Karabahba vezényelt orosz békefenntartókat, hogy nem tudták megállítani Azerbajdzsán támadását. Moszkva, amelynek katonai bázisa van Örményországban, visszautasította a vádakat, azzal érvelve, hogy csapatainak nincs felhatalmazása a beavatkozásra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az Eurázsiai Gazdasági Unió moszkvai csúcstalálkozója alkalmával találkozót tart 2024. május 8-án (Fotó: AFP/Evgenia Novozhenina)

A Kremlt viszont feldühítették Pasinján azon erőfeszítései, hogy elmélyítse Örményország kapcsolatait a Nyugattal és eltávolítsa országát a Moszkva által dominált szövetségektől.

Oroszországot különösen bosszantotta Örményország azon döntése, hogy csatlakozik a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, amely tavaly vádat emelt Putyin ellen az ukrajnai orosz akciókkal kapcsolatos állítólagos háborús bűnök miatt. Moszkva, amely a harmadik éve húzódó ukrajnai konfliktussal van elfoglalva, nyilvánosan aggodalmát fejezte ki Örményország nyugatra tolódása miatt.

A tüntetők Nikol Pasinján örmény miniszterelnök lemondását követelték a szomszédos Azerbajdzsánnak való földterület átruházása miatt, a kormány épülete előtt Jereván központjában 2024. május 30-án. (Fotó: AFP/KAREN MINASYAN)

Borítókép: Nikol Pasinján örmény miniszterelnök beszédet mond a parlament ülésén Jerevánban 2024. június 13-án. (Fotó: AFP/KAREN MINASYAN) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.