Baku és Jereván átrajzolja a kaukázusi határokat + videó

Stratégiailag fontos településeket ad vissza Örményország riválisának, a szomszédos Azerbajdzsánnak: az érintett falvak ugyanis ahhoz az autópályához közel helyezkednek el, mely nemcsak az örmény–georgiai határhoz vezet, de rajta keresztül érhető el az a vezeték is, amely Örményországba hozza az orosz gázt. Jereván és Baku jelentős eseményként értékelte a megállapodást, tekintve, hogy ezzel új határok rajzolódnak ki a Kaukázusban.

2024. 04. 20. 16:46
Armenia Azerbaijan Tavush Disputed Enclaves
Örményországban tábla jelzi, merre van az azeri határ. Fotó: Anthony Pizzoferrato Forrás: AFP/Middle East Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baganis Ayrum, Asagi Eskipara, Xeyrimli és Qizilhajili – azon négy, örmény ellenőrzés alatt álló település neve, melyekről Jereván bejelentette, visszaadja Bakunak. Szintén Azerbajdzsánhoz kerülnek még kisebb falvak. Noha a négy nagy, határ menti falu az első, 1988 és 1994 között vívott hegyi-karabahi háború óta lakatlan, stratégiailag nagy jelentőséggel bírnak, korábban egyébként zömében azeriek lakták az érintett településeket

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió kiemelte, a települések közel vannak Örményország fő autópályájához, amely Georgiába vezet.

Ezen az útvonalon halad át továbbá az örmény szárazföldi kereskedelem nagy része, valamint az autóúton keresztül érhető el a vezeték is, amely Örményországba hozza az orosz gázt.

„Örményország beleegyezett abba, hogy visszaad négy falut, amelyeket az 1990-es évek óta megszállás alatt tartanak” – jelentette be a nagy hírt közösségi oldalán Aykhan Hajizada, az azeri külügyminisztérium szóvivője, miután pénteken miniszterelnök-helyettesi szinten tárgyalt Baku és Jereván. A megállapodásra az örmény külügyminisztérium is reagált, a tárca közleményében kiemelte, a megállapodás a területekről szóló megbeszélések nyolcadik fordulóján született meg. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök pedig úgy fogalmazott,

ebben a folyamatban az Örmény Köztársaság a határok kijelölésével és biztonságával kapcsolatos kockázatok csökkenését kapja.

Hozzátette: a gyakorlatban a megállapodás csupán két falut érint, mert örmény híradások szerint az érintett települések egy része már jó ideje azeri ellenőrzés alatt állt. A kormányfő ugyanakkor leszögezte, „jelentős eseményről” van szó. Baku még március 9-én közölte, igényt tart a négy határ menti falura, egyúttal rámutatott, ezeken kívül vannak még olyan települések, melyek hovatartozását tisztázatlannak tekinti.

Az MTI emlékeztetett, Azerbajdzsán tavaly ősszel egynapos villámháborúval foglalta vissza a Szovjetunió 1991-es összeomlását megelőző évek óta vitatott hovatartozású – addig többségében örmények lakta, de nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert – szakadár Hegyi-Karabahot, ahonnan az örmény lakosság szinte egésze elmenekült az offenzívát követően.

Az elmúlt hónapok ráadásul meglehetősen viharosak voltak Jereván és Baku számára, ám a négy falu átadása Azerbajdzsánnak annak a jele, hogy rendeződni látszik a viszony a két ország között.

A felekre azonban nemzetközi nyomás is nehezedett, mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió felszólította a két országot, kössenek békemegállapodást. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton közösségi oldalán úgy reagált a megállapodásra, hogy „fontos lépés egy tartós és méltóságteljes békemegállapodás megkötése felé”. A török külügyminisztérium is hasonlóan fogadta az új eredményeket.

A pozitív fejlemények ellenére a térségben békefenntartó csapatok állomásoznak, ám előrejelzések szerint már nem sokáig. Az orosz kontingens a 2020-as, második hegyi-karabahi háború után érkezett a régióba, kivonásukat a héten kezdték meg. A Kreml pénteken jelentette be, Vlagyimir Putyin orosz elnök azeri kollégájával, Ilham Alijevvel hétfőn fog találkozni. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a két államfő az orosz–azeri stratégiai partnerségen túl regionális kérdésekről is fog tárgyalni.

Borítókép: Örményországban tábla jelzi, merre van az azeri határ (Fotó: AFP/Middle East Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.