Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Ednan Aslan: Veszélyt jelentenek Európára az iszlám pártok

Bejegyezték Ausztriában a muszlim érdekek kiteljesítését célul kitűző pártot.

2024. 06. 28. 20:26
Olgun, Ibrahim
Bécs, 2017. június 14. Ibrahim Olgun, az Osztrák Iszlám Közösség elnöke beszél a Bécsi Iszlám központban tartott sajtótájékoztatón 2017. június 14-én. Az eseményen a közösség 312 imámja írt alá egy terrorellenes nyilatkozatot. (MTI/EPA/Christian Bruna) Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felzúdulást keltett az osztrák közéletben, hogy néhány nappal ezelőtt hivatalosan bejegyezték Ausztria első iszlám pártját Islamische Partei Österreichs (IPÖ) néven. Az osztrák Belügyminisztérium által közzétett alapító okirat szerint a párt „elsősorban az ausztriai muszlimok vallási szükségleteinek és jogainak biztosításáért, előmozdításáért és védelméért” jött létre. 

Ezenkívül a párt azt a célt tűzte ki, hogy 

megvédi a vallásszabadságot, és támogatja hitük korlátok nélkül gyakorlásában a muszlimokat.

A párt székhelye Bécsújhely belvárosában található egy romos épületben. 

Érdekes, hogy a párt bejegyzéséről szóló dokumentum szerint nincs meghatalmazott képviselője az IPÖ-nek, mint ahogy telefonszámmal, e-mail-címmel és egyéb elérhetőséggel sem rendelkeznek. Az osztrák sajtó arról írt, hogy honlapjuk vagy közösségimédia-csatornájuk sincs. 

 

Egyelőre homályos tehát, hogy kik állnak a párt mögött, elterjedt az a vélemény is, hogy egy ismert szélhámos alapíthatta a formációt, de sokan a veszélyekre hívták fel a figyelmet, amiket az iszlamista pártok megjelenése és erősödése jelent egész Európában.  

– Ezeknél a pártoknál a vallás a program magja és a döntő mozgósító tényező. Ezt figyelmeztető jelnek kell tekinteni – hangsúlyozta Ednan Aslan iszlámszakértő a Kronen Zeitungnak. 

 

A kutató szerint az iszlám pártok gyakran a demokrácia vagy az emberi jogok leple alatt jelennek meg, mint például a holland Denk vagy Németországban a Dava és a BIG párt, de olyan antidemokratikus értékeket képviselnek, mint a szabadság korlátozása és a nők elnyomása. Az iszlám pártok ezért veszélyt jelentenek Európára – tette egyértelművé Aslan.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.