Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Siralmas helyzetben a Kanári-szigetek az illegális migrációs nyomás miatt

A spanyol régió elnöke azt kérte a kormánytól, hogy bocsásson rendelkezésükre katonai létesítményeket, hogy a náluk lévő migránsgyerekeket el tudják helyezni. A szocialista kormány azonban nem segít.

2024. 06. 17. 20:30
Illegális migránsok
Illegális migránsok (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gavriil Grigorov)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áldatlan állapotok uralkodnak a Kanári-szigeteken az egyre súlyosabb illegális bevándorlás miatt. A szigetcsoport elnöke, Fernando Clavijo hétvégén élesen bírálta a központi szocialista kormányt amiatt, hogy ígérete ellenére nem nyújt megfelelő segítséget a hozzájuk ezrével érkező menekültek ellátásához. 

A régióvezető elsősorban arra panaszkodott, hogy a náluk lévő, mintegy hatezer kísérő nélküli afrikai gyerek ellátása okozza a legnagyobb nehézséget, de a kormány nem hajlandó szinte semmit sem a rendelkezésükre bocsátani ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon. 

Clavijo hétvégén egy gran canariai rendezvényen adott interjújában úgy fogalmazott: 

Ami ezeket a kiskorúakat illeti, teljes túlcsordulás van a szigeteken és megállás nélkül érkeznek újabb fiúk és lányok. Nincs anyagi mozgásterünk, ráadásul a kormány nem hajlandó nekünk felajánlani katonai létesítményeket sem ahhoz, hogy méltón szolgálhassuk ki ezeket a gyerekeket.

A kanári-szigeteki, kiskorúaknak szánt befogadóközpontok már rég tele vannak, mert nem ennyi főre tervezték őket. 

Az elmúlt hónapokban többször fordult elő, hogy a gyerekeknek csak a felnőttek befogadóállomásain tudtak ágyat biztosítani, ahol azonban nem kapták meg azt a felügyeletet, amire korukból fakadóan szükségük lenne, így többen elszöktek. Van, akit más városokban találtak meg, de olyanok is, akiknek nyoma veszett. 

Az elnök szerint a kihasználatlan katonai bázisok rendelkezésre bocsátása rengeteget segítene, ráadásul minden tekintetben ideálisak lennének, hisz több fürdőszobával és jól elkülönített terekkel rendelkeznek. 

Központi segítség híján azonban Clavijo azt mondta, hogy most sátrak felállítását kénytelenek tervezgetni, illetve más, használaton kívüli helyeket, például egykori iskolákat akarnak megnyitni annak érdekében, hogy a migráns gyerekek biztonságban legyenek. Erről már megkezdték a tárgyalást az érintett önkormányzatokkal. 

A régióvezetőt a legjobban az aggasztja, hogy a jelenlegi számok közel sem véglegesek, sőt. Arra figyelmeztetett, hogy ahogy javul az idő és a tengerviszonyok, még többen érkeznek majd a Kanári-szigetekre. 

Azzal számol, hogy mostantól év végéig még legkevesebb hetvenezer illegális bevándorló érkezhet a szigetcsoport tagjaira, akik között legkevesebb tízezer kiskorú lehet majd. 

Ezt azt jelenti, hogy körülbelül 16 ezer migráns gyermek ellátására kényszerülhetnek rá idén, ami viszont a régió lehetőségeit figyelembe véve lehetetlen, így a kiskorúak legalapvetőbb jogait sem fogják tudni biztosítani. 

Borítókép: Illegális bevándorlók (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.