Szabad emberként tér haza Julian Assange

Pont került Julian Assange, a WikiLeaks alapítója kálváriájának végére: az újságíró-kiadó szabad emberként térhet vissza hazájába, Ausztráliába, miután egy vádalku keretében bűnösnek vallotta magát egy amerikai szövetségi bíró előtt. Az Egyesült Államokba azonban nem léphet be többé Assange.

2024. 06. 26. 8:13
ASSANGE, Julian
A WikiLeaks oknyomozó internetes portál videófelvételéről készített kép Julian Assange ausztrál újságíróról, a WikiLeaks alapítójáról az őt hazaszállító repülúőgép fedélzetén egy meg nem nevezett helyszínen 2024. június 25-én (Fotó: MTI/EPA/WikiLeaks)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabad emberként térhet vissza hazájába, Ausztráliába a WikiLeaks alapítója, Julian Assange. Az újságíró-kiadó az ügyészekkel kötött megállapodásnak megfelelően egy vádpontban bűnösnek vallotta magát, Ramona V. Manglona bíró pedig aláírta a vádalkut – számol be róla a Reuters hírügynökség. A bíró szerint a Nagy-Britanniában, börtönben töltött 62 hónap megfelelő és arányos büntetés Assange számára, aki így a saipani bíróságról (ahová Ausztrália amerikai nagykövete, Kevin Rudd és nagy-britanniai főképviselője, Stephen Smith is elkísérte) már szabad emberként távozhatott.

A Julian Assange ausztrál újságírót, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítóját hazaszállító repülőgép a bangkoki Don Mueang Nemzetközi Repülőtéren 2024. június 25-én
A Julian Assange ausztrál újságírót, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítóját hazaszállító repülőgép a bangkoki Don Mueang Nemzetközi Repülőtéren 2024. június 25-én (Fotó: MTI/EPA/Narong Szangnak)

Assange Rudd és Smith társaságában egyenesen a repülőtérre ment, ahol felszállt a Canberrába induló gépre.

Egyes sajtóértesülések szerint a repülő már landolt is Ausztráliában.

A WikiLeaks bejelentette, hogy helyi idő szerint este sajtótájékoztatót tartanak, azt azonban nem lehet tudni, hogy azon maga Assange is részt vesz-e –írja a The Guardian brit napilap.

Mint arról beszámoltunk, az újságíró-kiadó hét évet töltött a londoni ecuadori nagykövetségen, majd 62 hónapot Nagy-Britannia egyik leghírhedtebb börtönében, a Belmarshban.

Onnan hétfőn engedték ki, hogy egy vádalku keretében amerikai szövetségi bíróság elé álljon az Ausztráliához legközelebb található amerikai fennhatóságú területen, az Észak-Mariana-szigeteki Saipanon.

Az alku értelmében Assange engedély nélkül nem léphet be többé az Egyesült Államok területére – áll az amerikai igazságügyi minisztérium által kiadott közleményben. Stella Assange, az újságíró felesége szerint azonban kegyelmi kérvényt nyújtanak majd be, és ha az sikerrel jár, Assange újra szabadon utazhat az Egyesült Államokba.

Az amerikai kémkedés elleni törvényt százéves fennállása alatt még sosem alkalmazták újságíró ellen, Julian Assange pedig igen sokat szenvedett a szólás- és sajtószabadságért folytatott harca során – mutatott rá Barry Pollack, Assange jogi csapatának vezetője. Kollégája, Jennifer Robinson emberi jogi ügyvéd elmondta: reméli, hogy ez világszerte reményt ad majd a bebörtönzött újságíróknak.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök az ország parlamentje előtt úgy fogalmazott, hogy bármit gondolnak is az ügyről, túl sokáig tartott.

Assange ügyének lezárulásával kapcsolatban közleményt adott ki az Egyesült Államok ausztráliai nagykövete, Caroline Kennedy (John Fitzgerald Kennedy elnök lánya) is. Mint írja, „Julian Assange Ausztráliába való visszatérésével lezárul ez a hosszú ideje tartó, nehéz ügy. Az Egyesült Államok hálás Ausztrália kormányának az egész folyamat során tanúsított elkötelezettségéért és segítségéért”.

Borítókép: A WikiLeaks oknyomozó internetes portál videófelvételéről készített kép Julian Assange ausztrál újságíróról, a WikiLeaks alapítójáról az őt hazaszállító repülőgép fedélzetén egy meg nem nevezett helyszínen 2024. június 25-én (Fotó: MTI/EPA/WikiLeaks)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.