Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Assange egy vádpontban bűnösnek vallja magát

A WikiLeaks-alapító Julian Assange-ot szállító repülőgép helyi idő szerint egy órakor leszállt Bangkokban. Assange felesége megerősítette, hogy férje az egyik vádpontban bűnösnek vallja magát.

Forrás: The Guardian2024. 06. 25. 12:02
A WikiLeaks alapítója, Julian Assange kinéz az ablakon, miközben Londonból induló gépe Bangkokhoz közeledik, hogy átszálljon a thai fővárosban található Don Mueang nemzetközi repülőtéren. Fotó: WikiLeaks Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év vizsgálati fogság után szabadon engedték a brit hatóságok Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, akinek kiadatásáról az amerikai hatóságok vádalku alapján lemondtak. 

Assange felesége megerősítette, hogy az egyik vádpontban bűnösnek vallja magát. Ha ezt megteszi az Északi-Mariana-szigeteki bíróságon, férje elnyeri szabadságát – mondta Stella Assange a BBC-nek.

Stella Assange közölte, hogy nyilvánosságra hozzák az amerikai hatóságok közötti megállapodást, amely Julian Assange szabadon bocsátásához vezetett, de részleteket addig nem lehet közölni, amíg azt a bíró alá nem írja, számolt be a The Guardian.

Assange jelenleg Bangkokban tartózkodik, és a hírek szerint az Északi-Mariana-szigetekhez tartozó Saipan szigetén tartandó tárgyalásra utazik, amely helyi idő szerint szerdán reggel 9 órakor kezdődik.

A Reuters szerint Assange kérése volt, hogy olyan bíróságon legyen a tárgyalás, amely közelebb van a lakóhelyéhez, Ausztráliához, de mégsem az Egyesült Államok területén fekszik. Saipan 3000 kilométerre van Ausztráliától.

Stella Assange a BBC Radio 4 Today című műsor brit hallgatóinak elmondta, hogy „elvi megállapodás van Julian és az igazságügyi minisztérium között. És ezt egy bírónak alá kell írnia.”

Megerősítette, hogy férje bűnösnek vallja magát egy vádpontban, amely „a kémtörvénnyel, valamint a honvédelmi információk megszerzésével és felfedésével kapcsolatos”.

Arra a kérdésre, hogy nem volt-e nehéz férjének elfogadni a vádat, azt mondta: „Nem akarok túl sokat mondani, amíg a bíró alá nem írja. De itt az a fontos, hogy az egyezség magában foglalja a kiszolgált időt, és ha aláírja, szabadon járhatna.”

Mi történt eddig

A WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-ot kiengedték egy brit börtönből, és várhatóan bűnösnek vallja magát az Egyesült Államok kémtörvényének megsértésében, és ez lehetővé teszi számára, hogy hazatérjen szülőhazájába, Ausztráliába. 

Assange beleegyezett, hogy egyetlen vádpontban bűnösnek vallja magát – derül ki az Egyesült Államok Északi-Mariana-szigeteki kerületi bíróságán benyújtott beadványokból.

A WikiLeaks közzétett a közösségi médiában egy videót, amelyen alapítója hétfőn este felszáll a londoni Stansted repülőtéren. Várhatóan Saipan felé tart, az Északi-Mariana-szigeteken.

Julian Paul Assange ausztrál újságíró, kiadó, internetes aktivista. A WikiLeaks főszerkesztőjeként és szóvivőjeként ismert. Korábban programozóként dolgozott. Számos országban élt, több előadást tartott a sajtószabadságról, cenzúráról és oknyomozó újságírásról. A WikiLeaks becslések szerint több mint tízmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, majd adta át médiapartnereinek. Assange ehhez együttműködött az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel, akit 35 év börtönre ítéltek korábban – mígnem hét év után az akkori elnök, Barack Obama kegyelmet adott neki. Assange öt évig várt kiadatási őrizetben egy londoni börtönben, miután az Egyesült Államok kiadatását kérte a britektől.

Borítókép: A WikiLeaks alapítója, Julian Assange kinéz az ablakon, miközben Londonból induló gépe Bangkokhoz közeledik, hogy átszálljon a thai fővárosban található Don Mueang nemzetközi repülőtéren (Fotó: AFP/WikiLeaks)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.