Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Törvénymódosítással fenyegeti a baloldalt kritizáló médiát a spanyol kormány

Pedro Sánchez szocialista miniszterelnöknek nem tetszik, hogy a spanyol sajtó beszámol az őt és pártját érintő botrányos eseményekről.

2024. 06. 17. 16:23
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2024. február 1.
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén.
MTI/EPA/Olivier Hoslet
Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kipucolná az ellenzéki médiát a szocialista (PSOE) spanyol kormányfő. Pedro Sánchez a La Vanguardia című lapnak adott interjújában bejelentette, hogy még idén nyáron egy olyan akciótervet fog bejelenteni, amely különböző intézkedéseket tartalmaz majd egyebek mellett a spanyol sajtóban szerinte álhíreket terjesztő, elsősorban jobboldali felületekkel szemben. 

A miniszterelnök kifejtette, hogy a jövőben minden egyes állami támogatás odaítélése előtt mérni fogják a sajtóorgánumok objektivitását, és ha valamelyik nem felel meg az előzetesen meghatározott feltételeknek, akkor azt nem finanszírozzák tovább. Hozzátette azt is, hogy szóba került a becsülethez és helyesbítéshez való jogról szóló törvény módosítása is, hogy a félretájékoztató média tagjait a jelenleginél jóval szigorúbb büntetéssel lehessen sújtani. 

Sánchez elsődleges célja, hogy az általa „álmédiának” kikiáltott, elsősorban a jobboldali Néppárt (PP) és Vox által támogatott sajtó büntetlensége véget érjen, mert szerinte folyamatosan hazugságokkal vagy elferdített információkkal vezetik félre a spanyol állampolgárokat.

A miniszterelnök úgy gondolja, hogy mindez abból fakad, hogy a jobboldal képtelen elviselni, hogy sorra elveszíti a választásokat. Sánchez beszédeiben és interjúiban általánossá vált, hogy a voksolások győzteseként emlegeti saját pártját, miközben valójában tavaly óta az összes választást – az önkormányzati, az előrehozott országos és az európai parlamenti választásokat is – elvesztette a Néppárttal szemben. 

Sánchez azt is mondta, hogy a sajtó megújításához kapcsolódó intézkedések az Európai Parlamentben áprilisban elfogadott médiaszabadságról szóló törvény átültetését jelentik a spanyol jogrendszerbe. 

A jobboldal szerint azonban nem erről van szó, hanem arról, hogy a kormányfő és pártja körül sorra kialakuló botrányok egyre negatívabb hatással vannak a baloldalra, ezért sürgősen le akarja állítani azokat a sajtóorgánumokat, amelyek rendszeresen beszámolnak a kormánykoalícióhoz fűződő negatív eseményekről. 

Pedro Sánchez az elmúlt hetekben sokszor bírálta a jobboldali médiát és pártokat. A tőlük származó információkat rendszerint az „iszapgyár termékeként” emlegeti, amit mielőbb el kell takarítani. A kormányfőt egyebek mellett az zavarja, hogy a sajtó folyamatosan szem előtt tartja a szocialista párt több tagját is érintő, a koronavírus-járvány idejére visszavezethető, maszkbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós botrányt, ami Koldo-ügy néven vált ismertté, valamint hogy felesége, Begona Gómez ellen bírósági vizsgálat indult befolyással üzérkedés miatt. 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.