Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Trump növelte előnyét az első elnökjelölti vita előtt

Az eddigi legnagyobb előnnyel, négy százalékponttal vezet Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok valószínű elnökjelöltje Joe Biden jelenlegi elnök előtt – derül ki egy friss felmérésből.

2024. 06. 27. 8:50
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Jeffrey Phelps)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York Times és a Siena College legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye szerint a valószínű választók közül 48 százalék támogatja Trumpot és csak 44 százalék Bident az amerikai elnökválasztáson. A különbség áprilisban még csupán egy százalékpont volt.

Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A regisztrált szavazók körében még nagyobb a különbség, Trump támogatottsága ebben a körben is 48 százalékos, Bidené azonban csak 42 százalék.

Akkor is Trump vezet, ha a további jelölteket is figyelembe veszik, ekkor őt negyven százalék választaná, Biden 37 százalék, Robert Kennedy Jr.-t pedig hét százalék – mutat rá a The New York Post amerikai napilap.

Az idei választás két legfontosabb kérdése a gazdaság, amelyet 23 százalék érzett a legfontosabbnak, és a bevándorlás, amit 17 százalék tett az első helyre. A válaszadók ötven százaléka szerint ezeket a fő problémákat Trump jobban kezelné.

A helyi idő szerint csütörtök este sorra kerülő első elnökjelölti vitán Trumptól a válaszadók 59 százaléka várja, hogy jól fog teljesíteni, míg demokrata ellenfeléről csupán 48 százalék gondolja ugyanezt.

A felmérés szerint a választók szerint problémát jelent Joe Biden kora. Hetven százalékuk mondta azt, hogy a jelenlegi elnök túl idős ahhoz, hogy hatékony legyen.

Biden az elmúlt időszakban rendszeresen borzasztotta el az amerikaiakat azzal, hogy államok vezetőit keverte össze, olyan dolgokra „emlékezett”, amelyek nem történtek meg, vagy épp elaludt nyilvános eseményeken.

Bár a Fehér Ház vehemensen cáfolja az államfő alkalmatlanságával kapcsolatos vádakat, már a baloldali média is elismeri, hogy létező problémáról van szó. A The Wall Street Journal felidézett egy idén januári esetet, amikor Biden kongresszusi vezetőkkel találkozott, hogy az Ukrajnának nyújtandó segélyről tárgyaljanak, és időnként úgy motyogott, hogy alig hallották. Jegyzetekből olvasott, hosszabb ideig szünetet tartott, és néha olyan sokáig csukta be a szemét, hogy néhányan az hitték, elaludt a megbeszélések közben.

Legutóbb az váltott ki óriási felháborodást, amikor az emlékezet napi ünnepségen Biden láthatóan elszunyókált védelmi minisztere beszéde közben a kamerák kereszttüzében.

Ez ráadásul nem is először történt meg vele, tavaly például Hszi Csin-ping kínai államfő sajtótájékoztatója alatt nem bírt ébren maradni.

Előfordult, hogy összekeverte Kínát és Oroszországot.

Máskor pedig a levegővel próbált kezet fogni.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Jeffrey Phelps)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.