Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhatnak az érettségin diszkriminált magyar diákok

Továbbra is hátrányos megkülönböztetés éri a romániai magyar fiatalokat az érettségin – hívja fel a figyelmet a Székely Figyelő Alapítvány. A jogvédő szervezet segítséget kínál azoknak, akiknek a román vizsga miatt nem sikerült bizonyítványt szerezniük, és emiatt nem tanulhatnak tovább.

Forrás: Hargita Népe2024. 07. 11. 17:09
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Kolozs megyei magyar diákokat hátrányos megkülönböztetés érte a román érettségi vizsgán, mivel nem jelölték meg a dolgozataikat, jelezve, hogy magyar tannyelvű osztályokban tanulnak. Ám nem ez az egyetlen oka annak, hogy a Romániában megszervezett érettségi diszkriminatív a romániai magyar diákokra nézve. 

Évről évre hátrányos helyzetbe kerülnek a magyarul tanuló érettségizők, hiszen kettővel több vizsgát kell tenniük, mint románul tanuló társaiknak. Idén is sokkal rosszabb a sikeresen vizsgázók aránya a magyar iskolák végzősei között, mint az országos átlag

– mutatott rá sajtótájékoztatón Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány vezetője.

Szerinte ennek oka a román nyelv és irodalom vizsga, amihez erősen ragaszkodnak a hatóságok, noha az nem segít a nyelv elsajátításában, közölte a Hargita Népe. Ideális az lenne a jogvédő szerint, ha a Szerbiában alkalmazott módon, mindenki egységesen anyanyelvből tenne érettségi vizsgát.

Az emberjogi bíróságon keressenek jogorvoslatot azok, akik nem tudnak továbbtanulni a sikertelen román vizsga miatt

– javasolja Árus Zsolt, majd hozzátette: 

Segíthetnek a következő generációknak, hogy nekik már ne kelljen elszenvedniük ezt a diszkriminációt.

Az emberjogi bíróságon korábban már tárgyalták ezt a kérdést, akkor nem sikerült eredményt elérni.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.