Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Az új iráni külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be az új iráni hivatali partnerével való telefonbeszélgetésről, amelyen Magyarország soros uniós elnöksége mellett a közel-keleti válság is szóba került. Egyetértettek abban, hogy fokozni kell a párbeszédet az EU és Irán között.

Forrás: Facebook2024. 07. 04. 9:28
Fotó: Facebook /Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az új iráni külügyminiszter-kollégával tárgyaltunk telefonon abból az alkalomból, hogy hazánk átvette az Európai Unió soros elnökségét” – írta Szijjártó Péter.

Ali Bagheri Kani nemrégen vette át hivatalát, miután korábbi kollégánk, Hossein Amir-Abdollahian életét vesztette egy helikopter-balesetben. Egyetértettünk abban, hogy – mivel a diplomácia nem arról szól, hogy csak azokkal beszélünk, akikkel mindenben egyetértünk – fokozni kell a párbeszédet az EU és Irán között

– fogalmazott a miniszter.

Ali Bagheri Kani távozik, miután 2022. augusztus 4-én Bécsben, a Coburg Palaisban, a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) helyszínén tárgyalt (Fotó: AFP/Alex Halada)

Reméljük, ezzel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy el lehessen kerülni a közel-keleti helyzet eszkalációját. Ha ugyanis a közel-keleti válság átterjed más országokra is, akkor az a globális biztonságot is veszélyeztetni fogja, márpedig mi, akik két és fél éve egy háború árnyékában élünk, nem akarunk még egy globális biztonsági válságot. Megállapodtunk, hogy folyamatosan kapcsolatban maradunk és New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén személyes egyeztetésekre is sort kerítünk.

– összegezte a beszélgetést Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook/ Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.